Berezovszkij álnéven Grúziában járt

NEWSru.com
2003.12.03. 15:30
Borisz Berezovszkij

Borisz Berezovszkij grúz barátjának Badri Patarkacisvilinek repülőgépén éjfél körül Tbiliszibe érkezett és reggel hatkor visszarepült Londonba. A grúz határőröknél Platon Elevin névre kiállított, szabályos útlevelet mutatott fel, amelyben a grúz beutazási vízum is rendben volt. A grúz határórség képviselője sajtótájékoztatón bejelentette, hogy "az útlevél abszolút tiszta volt, igazi és nem hamis. A határőrök a számítógépes adatbázisban ellenőrízték, de Platon Elevint sem az Interpol, sem Oroszország nem körözte, ezért nem is volt alap feltartóztatására".

Oroszország Berezovszkijt, de Patarkacisvilit is az "AvtoVAZ" autógyárban 1994-1995 között elkövetett nagyméretű sikkasztással vádolja és nemzetközi körözésüket kezdeményezte. Berezovszkij időközben Angliában menedékjogot kapott, Patarkacisvili pedig Grúziában él és több orosz média szerint ő a grúz maffia egyik vezetője.

Borisz Berezovszkij az orosz Echo Moszkvi rádiónak telefonon azt nyilatkozta, hogy semmit sem kockáztatott, amikor Grúziába repült, ahol barátját meglátogatta. "Politikai menedékjogot kaptam és vannak országok, amelyek azt elismerik", - mondta, a más nevére szóló útlevéllel kapcsolatban pedig azt fűzte hozá magyarázatként, hogy a brit kormány, azért állította ki más nevére az útlevelet, hogy ezzel megvédelmezze őt az orosz hatóságok üldözésével szemben.


  • Hírek
  • Babaváró hitel