Ödön
2 °C
11 °C

Kaszparov: Az orosz igazságszolgáltatás szomorú vicc

2009.04.29. 20:00 Módosítva: 2009-04-29 21:34:01
Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, az egyik leghíresebb orosz ellenzéki vezető heves vitába bocsátkozott egy ügyésszel Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz milliárdos újabb büntetőperének szerdai tárgyalásán.

A nyilvános tárgyalás közönsége csak ámult és izgatottan sugdolózott, amikor Kaszparov megjelent a tárgyalóteremben, és beült az első sorba. Amikor a bíró szünetet rendelt el, Kaszparov vitát kezdeményezett egy, a teremből kisétáló ügyésznővel. "Amíg ez a per folytatódik, az egész reform csak üres beszéd, az egész igazságszolgáltatás csak szomorú vicc marad" – mondta arra célozva, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök igazságszolgáltatási és politikai reformokat helyezett kilátásba.

Az ügyésznő azt mondta Kaszparovnak a rövid, de heves szóváltásban: tiszteli őt, de "jobb lett volna, ha megmaradt volna sakkozónak, és nem a bíróságon vesztegetné az idejét". "A tárgyalóteremben ön csak amatőr" – tette hozzá az ügyésznő.

Kaszparov megőrizte hidegvérét, és mosolyogva azzal vádolta a vád képviselőjét, hogy "a törvény erejét az erő törvényével próbálja felváltani". Szavai szerint az ügyésznő és kollégái "kiárusítják hivatásukat" a Hodorkovszkij elleni per folytatásával. A tárgyalóterem rendjére ügyelő biztonsági személyzet egykedvűen hallgatta a szóváltást, nem avatkozott be. Hodorkovszkij és vádlott-társa, Platon Lebegyev – szintén egykori Jukosz-vezető – szem- és fültanúja volt a vitának. Mindketten széles mosollyal hallgatták a szóváltást.

A tárgyalóterem mintegy 30 fős közönsége nagyrészt Hodorkovszkij híveiből került ki. Közülük is többen odakiáltottak az ügyészeknek, amint azok szünetre elvonultak.

A csalás és adócsalás vádjával 2005-ben elítélt, jelenleg nyolcéves börtönbüntetését töltő Hodorkovszkijt azzal vádolják ebben a perben, hogy 25 milliárd dollárnyi összeget sikkasztott el Lebegyevvel együtt, amikor még a Jukosz olajvállalat vezetői voltak. Ha a most zajló büntetőperben is elmarasztaló ítélet születik, Hodorkovszkij akár további 22 évet is börtönben tölthet. Kaszparov és Hodorkovszkij más hívei szerint az a milliárdos fő bűne, hogy ellenséges viszonyba került Vlagyimir Putyin volt elnökkel, jelenlegi kormányfővel.

A 2006-ban csődbe jutott Jukosz Oroszország legnagyobb olajkitermelő vállalata volt akkoriban. Javai nagy része azóta az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyeft cég tulajdonába került, így most a Rosznyeft a legnagyobb olajkitermelő Oroszországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?