Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kezdődik az orosz elnökválasztás

2008.03.02. 08:03
Az orosz elnökválasztáson megnyíltak a moszkvai szavazóhelyiségek is helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor - közép-európai idő szerint reggel 6-kor.

A választáson négy jelölt indult: Dmitrij Medvegyev, akit négy párt jelölt és akit támogat Vlagyimir Putyin távozó elnök, Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának, és Vlagyimir Zsirinovszkij, az Orosz Liberális-Demokrata Pártnak a vezetője, valamint Andrej Bogdanov, a kicsiny Demorata Párt elnöke.

Mind a felmérések, mind más adatok azt jelzik: kétség sem fér Dmitrij Medvegyev győzelméhez. Csak azt nem tudni előre pontosan, hogy milyen arányú lesz Medvegyev győzelme és a részvétel. Ez az ötödik alkalom, hogy Oroszország elnököt választ, de csak negyedik alkalommal szavaznak az erre jogosult állampolgárok, mivel Borisz Jelcint a Legfelsőbb Tanács választotta elnökké.

A hatalmas országban a Csukcs Autonóm Körzetben és Kamcsatkán Moszkvánál kilenc órával korábban kezdődött a szavazás, s attól kezdve nyugat felé haladva óránként újabb időzónákban nyíltak meg a szavazóhelyiségek Oroszországban és külföldön. Külfölfön mintegy 96 ezten szavaznak, 142 országban 364 szavazóhelyiségben; összesen 109 millió a szavazásra jogosult állampolgárok száma. A szavazás menetét 300 nemzetközi és több mint félmillió orosz megfigyelő követi nyomon, a biztonságról több mint félmillió rendőr gondoskodik.

Noha a távoli és nehezen megközelíthető helyeken február közepétől már sokan leadhatták szavazatukat, Kamcsatkán vasárnap is kalandos körülmények között zajlott a választás, mivel pénteken egy ciklon egy egész havi átlagnak megfelelő mennyiségű havat terített le. Néhány településre egyáltalán nem lehetett eljutni, máshová lánctalpas járműveknek sikerült utat törni, de még a városi szavazóhelyiségek bejáratának környékét is két napig tisztogatták, hogy vasárnap reggelre szabaddá tegyék a választók útját. Az állami VCIOM és a Közvélemény Alapítvány közvélemény-kutató intézetek exit pollt végeznek (megkérdezik a szavazóhelyiségekből távozó választókat), és az eredményt a szavazókörzetek bezárása, közép-európai idő szerint 21 óra után hozzák nyilvánosságra. Az első összesítéseket még vasárnap estére, a nem hivatalos végeredményt hétfőn délelőttre, a hivatalos végeredményt péntekre ígérte a Központi Választási Bizottság.