Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kezdődik az orosz elnökválasztás

2008.03.02. 08:03
Az orosz elnökválasztáson megnyíltak a moszkvai szavazóhelyiségek is helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor - közép-európai idő szerint reggel 6-kor.

A választáson négy jelölt indult: Dmitrij Medvegyev, akit négy párt jelölt és akit támogat Vlagyimir Putyin távozó elnök, Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának, és Vlagyimir Zsirinovszkij, az Orosz Liberális-Demokrata Pártnak a vezetője, valamint Andrej Bogdanov, a kicsiny Demorata Párt elnöke.

Mind a felmérések, mind más adatok azt jelzik: kétség sem fér Dmitrij Medvegyev győzelméhez. Csak azt nem tudni előre pontosan, hogy milyen arányú lesz Medvegyev győzelme és a részvétel. Ez az ötödik alkalom, hogy Oroszország elnököt választ, de csak negyedik alkalommal szavaznak az erre jogosult állampolgárok, mivel Borisz Jelcint a Legfelsőbb Tanács választotta elnökké.

A hatalmas országban a Csukcs Autonóm Körzetben és Kamcsatkán Moszkvánál kilenc órával korábban kezdődött a szavazás, s attól kezdve nyugat felé haladva óránként újabb időzónákban nyíltak meg a szavazóhelyiségek Oroszországban és külföldön. Külfölfön mintegy 96 ezten szavaznak, 142 országban 364 szavazóhelyiségben; összesen 109 millió a szavazásra jogosult állampolgárok száma. A szavazás menetét 300 nemzetközi és több mint félmillió orosz megfigyelő követi nyomon, a biztonságról több mint félmillió rendőr gondoskodik.

Noha a távoli és nehezen megközelíthető helyeken február közepétől már sokan leadhatták szavazatukat, Kamcsatkán vasárnap is kalandos körülmények között zajlott a választás, mivel pénteken egy ciklon egy egész havi átlagnak megfelelő mennyiségű havat terített le. Néhány településre egyáltalán nem lehetett eljutni, máshová lánctalpas járműveknek sikerült utat törni, de még a városi szavazóhelyiségek bejáratának környékét is két napig tisztogatták, hogy vasárnap reggelre szabaddá tegyék a választók útját. Az állami VCIOM és a Közvélemény Alapítvány közvélemény-kutató intézetek exit pollt végeznek (megkérdezik a szavazóhelyiségekből távozó választókat), és az eredményt a szavazókörzetek bezárása, közép-európai idő szerint 21 óra után hozzák nyilvánosságra. Az első összesítéseket még vasárnap estére, a nem hivatalos végeredményt hétfőn délelőttre, a hivatalos végeredményt péntekre ígérte a Központi Választási Bizottság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?