Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Putyin a Kreml mellett köszöntötte Medvegyevet

2008.03.02. 16:10
A távozó elnök az orosz könnyűzene sztárjai mellett gratulált utódjának, Dmitrij Medvegyevnek. A koncert idején a szavazatok 41,13 százaléka alapján 67,40 százalékkal Medvegyev vezetett.

Vlagyimir Putyin búcsúzó orosz államfő vasárnap este köszöntötte Dmitrij Medvegyevet az elnökválasztáson aratott győzelme alkalmából a nagy nyilvánosság előtt, egy könnyűzenei koncerten. A Kreml mellett felépített színpadon, ahol az orosz könnyűzene sztárjai adtak koncertet Oroszországot választjuk címmel, megjelent Putyin és Medvegyev.

Az új elnök kijelentette, hogy a választások eredménye módot ad Putyin irányvonalának folytatására, az életminőség további javítására. Egyben köszönetet mondott mindenkinek, aki rá szavazott, és azoknak is, akik a többi jelöltre adták voksukat.

Putyin, aki mosolyogva hallgatta Medvegyev szavait, egy percet kért a mintegy 20 ezer főnyi közönségtől, megállapította, hogy Medvegyev meggyőzően vezet, és kijelentette: a (tavalyi) parlamenti és az elnökválasztás szigorúan a törvények szerint ment végbe. Hangsúlyozta, hogy Medvegyev eredménye kötelez, és győzelme garancia lesz arra, hogy az a sikeres kurzus folytatódik, amelyet eddig követett az ország. Végül felköszöntötte Medvegyvet győzelme alkalmából, és köszönetet mondott a többi jelöltnek.

A Központi Választási Bizottság közép-európai idő szerint közzétette adatai: a szavazatok 41,13 százalékának feldolgozásakor Dmitrij Medvegyev vezetett 67,40 százalékkal, a második helyen Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője állt 18,79 százalékkal; mindketten maguk mögé utasították Vlagyimir Zsirinovszkijt, a liberális-demokrata párt elnökét és Andrej Bogdanovot, a kis Demokrata Párt elnökét.

Az oroszországi elnökválasztáson a kalinyingrádi területen utolsóként zártak be a szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 19 órakor, s ezzel véget ért a választás. A késő délutáni órákban a részvétel meghaladta a 60 százalékot. A vélhetően legidősebb szavazó a 125 éves csecsenföldi Eliszat Zubajreva volt. Neki, valamint a Csecsenföldön élő 267 száz évnél idősebb szavazónak házhoz vitték az urnát. A csecsenföldi választási bizottság elnökét, Iszmail Barhanovot idézve az Interfax hírügynökség megírta, hogy az idős hölgy szellemileg teljesen friss, ismerte az összes elnökjelölt nevét, és szavazatát leadva még politikai nyilatkozatot is tett.

Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) olyannyira nyomon követette a részvételt, hogy minden híradásban elhangzott: Moszkvában erősen csökkent a légnyomás, s ahhoz, aki emiatt rosszul érezte magát, kérhetett az urnát. Emellett több száz szavazóhelyiséget rendeztek be a kórházakban, pályaudvarokon és repülőtereken, de még a vizsgálati fogságban, vagy előzetes letartóztatásban lévőknek is biztosították a szavazás lehetőségét.

Vlagyimir Putyin távozó elnök feleségével a déli órákban adta le szavazatát. Ezután egy moszkvai étterembe ment, ahol kiszemelt utóda, Dmitrij Medvegyev, Viktor Zubkov kormányfő, továbbá Szergej Mironov, a felsőház és az Igazságos Oroszország párt elnöke, valamint Borisz Grizlov, az alsóház - az állami duma - és az Egységes Oroszország párt vezetője társaságában ebédelt.

Közben Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnökének stábja szabálysértésekről tájékoztatta az újságírókat: eszerint a szavazófülkékben sok helyen kitették a kitöltött szavazócédula ábráját, amelyen már bejelölték az egyik jelöltet, és számos régió vezetője megsértette a kampánycsendet szombaton a helyi televíziókban. Ezen kívül legalább egy esetben a párt megfigyelője észrevette, hogy a helyi választási bizottság tagja a reggeli nyitáskor mintegy 50 szavazócédulát próbált az urnába dobni. A Kommunista Párt közlése szerint Vlagyivosztok gyáraiban a vezetők azzal fenyegették meg munkásaikat, hogy csökkentik fizetésüket, vagy kirúgják őket, ha nem mennek el szavazni. Minden szavazóhelységben ott volt valaki a gyárakból, hogy ellenőrizzék, ki megy el leadni voksát. Egy bejelentés szerint diákokat feletteseik távolsági szavazólapok kitöltésre köteleztek.

Gyárvezetők kirúgással fenyegették munkásaikat, ha nem mennek el szavazni. A szükséges regisztráció nélkül engedélyezték a szavazást. Nem engedtek be szavazóhelyiségekbe választási megfigyelőket. Néhány példa a választási szabályok megsértésére az vasárnapi orosz elnökválasztáson, amire több szervezet felhívta a figyelmet.

Már most megkezdték a szabálysértéseket - közölte az AFP francia hírügynökséggel a Golosz nevű független megfigyelő szervezet igazgatója 12 órával azután, hogy a csendes-óceáni partvidéken megnyitották az első szavazóhelyiségeket. Lilija Sibanova elmondta, hogy megfigyelőiket több helyen sem engedték be a szavazóhelységekbe, és ugyanolyan szabálytalanságok történtek, mint a decemberi parlamenti választásokon, ami az EBESZ véleménye szerint nem érete el a nemzetközi normákat.

Sibanova elmondta, hogy Kalinyigrádban a megfelelő regisztráció nélkül is lehetett szavazni, ami elvileg lehetőséget ad többszörös szavazásra, és Moszkvában is lehetőség volt ilyen csalásra. Egy moszkvai rádió közlése szerint pedig a főváros egyik szavazóhelyiségében már a voksolás kezdete előtt nagyjából száz Dmitrij Medvegyevre leadott szavazat volt a dobozban.

Az Európai Parlament parlament egyik megfigyelőként tevékenykedő képviselője kora délutáni sajtóértekezletén kijelentette: ő és kollégái egyelőre nem találkoztak szabálysértéssel, s úgy ítélik meg, hogy a szavazás folyamata normális mederben zajlik, mint bármely európai országban. A szavazás egyébként a helyi választási bizottságok és az illetékes területi belügyi szervek jelentése szerint különösebb incidensek nélkül zajlik.