Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Oroszország vétózna az ENSZ BT-ben

2003.03.08. 16:40
Oroszország eltökélt amellett, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel - így esetleg vétójogával élve - meggátolja a dokumentum elfogadását, hangoztatta szombaton Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes.
Moszkvai várakozás szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem hagyja jóvá az iraki tömegpusztító fegyverek leszereléséről beterjesztett legújabb amerikai-brit határozattervezetet.

A politikus hírügynökségeknek nyilatkozva úgy vélte, hogy a tervezet szerzői tulajdonképpen ultimátum elé állították Bagdadot. "Teljesen irreális" dolog ugyanis elvárni, hogy Bagdad március 17-ig megerősítse tömegpusztító fegyvereinek teljes leszerelését. Az amerikai-brit határozattervezet - az előző szövegváltozatnak a március 17-i határidővel való kiegészítése nyomán - még keményebb hangvételűvé vált, még inkább a háború kirobbantására irányul - tette hozzá.

Fedotov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tud támogatni egy ilyen határozatot, s arra számít, hogy a BT nem is hagyja jóvá a tervezetet. Fedotov "technikai kérdésnek" tartotta, hogy ezt milyen módon érik el.

Az amerikai-brit határozattervezet esetleges orosz megvétózásával kapcsolatban megjegyezte: a Biztonsági Tanács állandó tagjaként Moszkvának sok eszköz áll rendelkezésére, hogy meggátolja a "hibás döntések" elfogadását. Fedotov ezen eszközök közé sorolta a vétót is.

Megjegyezte azt is, hogy ha a tervezet esetleg el is nyerné BT-tagok többségének támogatását (vagyis 9 igen szavazatot a 15 tagú testületben), akkor sem tudják majd elfogadni, mert Oroszország, Franciaország, Németország és Kína ellenzi a határozatot és nem engedi meg jóváhagyását.

Az orosz külügyi vezető úgy vélte, hogy a BT-tagok többsége is változatlanul a fegyverzetellenőrzések folytatásában látja az egyetlen reális lehetőséget arra, hogy békés úton szerezzenek érvényt az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését előíró BT-határozatoknak.