Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Oroszország neheztel a Terror Háza miatt

2002.03.12. 05:54
Az orosz külügyminisztérium nyugtalanságának adott hangot a dobozi szovjet emlékmű meggyalázása és a budapesti Terror Házában megnyílt kiállítás kapcsán, azt hangoztatva, hogy a hasonló jelenségek "károkat okoznak az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló és építő jellegű orosz-magyar kapcsolatok fejlődésében". A magyar külügyminisztérium nem tartja megalapozottnak a bírálatot.
A hétfői moszkvai sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy a közelmúltban a Békés megyei Dobozban "náci jelképekkel meggyalázták a Magyarországnak a fasizmus alól való felszabadításában elesett szovjet harcosok obeliszkjét. Ezzel egyidejűleg 'aktivisták' egy csoportja bírósági keresetet adott be azzal a követeléssel, hogy az emlékműről távolítsák el a vörös csillagot, a későbbiekben pedig az egész emlékművet bontsák el. Ezek a cselekedetek támogatásra találtak Magyarország állami televíziós csatornájának műsorában is".

Tétlen hatóságok

Az orosz külügyminisztérium kiemeli, hogy az eset "nem elszigetelt epizód. Az elmúlt években Magyarországon nem egyszer megtörtént, hogy meggyalázták a szovjet hadisírokat. Ennek oka, sajnálatos módon, a magyar hatóságok tétlensége, amit aktívan kihasználnak a szélsőségesek."

"Magyarországon akadnak olyanok is, akik akár az egész második világháború történetét újraírnák. Egyebek között az ország legfelső szintű vezetőinek jelenlétében Budapesten február 24-én megnyitott úgynevezett 'terror múzeuma' kiállítása kertelés nélkül egyenlőségjelet tesz Magyarország hitleri megszállása, a náci terror és az országnak a fasizmus alól való, a szovjet hadsereg általi felszabadítása között."

Hamis megvilágítás

Nyilvánvaló, hogy nem szolgálják népeink egymás iránti baráti érzelmeinek erősítését a múzeumban bemutatott azon "kiállítási tárgyak" sem, amelyek hamis megvilágításban állítják be a Szovjetunió szerepét Magyarország háború utáni történelmében" - áll az orosz külügyminisztérium sajtóközleményében.

A külügy szerint megalapozatlan a bírálat

A külügyminisztérium szóvivője közleményben reagált az orosz bírálatra. A magyar álláspont szerint a kritika megalapozatlan. Az orosz fél által kifogásolt jelenségek pedig nem általánosak. A közlemény azt hangsúlyozza, hogy a Terror Házában bemutatott kiállítás értékelése, miként a magyar és az orosz történelem közös pontjainak feltárása, elemzése szakmai és tudományos kérdés. A magyar kormány akárcsak eddig, így ezután is támogatja az ilyen célok érdekében végzett együttműködést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?