Oroszország neheztel a Terror Háza miatt

2002.03.12. 05:54
Az orosz külügyminisztérium nyugtalanságának adott hangot a dobozi szovjet emlékmű meggyalázása és a budapesti Terror Házában megnyílt kiállítás kapcsán, azt hangoztatva, hogy a hasonló jelenségek "károkat okoznak az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló és építő jellegű orosz-magyar kapcsolatok fejlődésében". A magyar külügyminisztérium nem tartja megalapozottnak a bírálatot.
A hétfői moszkvai sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy a közelmúltban a Békés megyei Dobozban "náci jelképekkel meggyalázták a Magyarországnak a fasizmus alól való felszabadításában elesett szovjet harcosok obeliszkjét. Ezzel egyidejűleg 'aktivisták' egy csoportja bírósági keresetet adott be azzal a követeléssel, hogy az emlékműről távolítsák el a vörös csillagot, a későbbiekben pedig az egész emlékművet bontsák el. Ezek a cselekedetek támogatásra találtak Magyarország állami televíziós csatornájának műsorában is".

Tétlen hatóságok

Az orosz külügyminisztérium kiemeli, hogy az eset "nem elszigetelt epizód. Az elmúlt években Magyarországon nem egyszer megtörtént, hogy meggyalázták a szovjet hadisírokat. Ennek oka, sajnálatos módon, a magyar hatóságok tétlensége, amit aktívan kihasználnak a szélsőségesek."

"Magyarországon akadnak olyanok is, akik akár az egész második világháború történetét újraírnák. Egyebek között az ország legfelső szintű vezetőinek jelenlétében Budapesten február 24-én megnyitott úgynevezett 'terror múzeuma' kiállítása kertelés nélkül egyenlőségjelet tesz Magyarország hitleri megszállása, a náci terror és az országnak a fasizmus alól való, a szovjet hadsereg általi felszabadítása között."

Hamis megvilágítás

Nyilvánvaló, hogy nem szolgálják népeink egymás iránti baráti érzelmeinek erősítését a múzeumban bemutatott azon "kiállítási tárgyak" sem, amelyek hamis megvilágításban állítják be a Szovjetunió szerepét Magyarország háború utáni történelmében" - áll az orosz külügyminisztérium sajtóközleményében.

A külügy szerint megalapozatlan a bírálat

A külügyminisztérium szóvivője közleményben reagált az orosz bírálatra. A magyar álláspont szerint a kritika megalapozatlan. Az orosz fél által kifogásolt jelenségek pedig nem általánosak. A közlemény azt hangsúlyozza, hogy a Terror Házában bemutatott kiállítás értékelése, miként a magyar és az orosz történelem közös pontjainak feltárása, elemzése szakmai és tudományos kérdés. A magyar kormány akárcsak eddig, így ezután is támogatja az ilyen célok érdekében végzett együttműködést.  • Tippek
  • Bankszámla