Az orosz felsőház válságstáb felállítását javasolja Putyinnak

2003.03.25. 17:21
Putyin telefonon keresztül utasította vissza Bushnak azon feltételezését, hogy orosz cégek fegyvert és felszerelést szállítottak volna Iraknak. Az orosz alsóház eközben elhalasztotta az amerikai és az orosz elnök által a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről aláírt szerződés ratifikálását.
Igor Ivanov, orosz és Colin Powell amerikai külügyminiszter keddi telefonbeszélgetésén az orosz külügyi vezető ismét kijelentette: Moszkva szigorúan betartja az ENSZ szankcióit és nem szállít fegyvert Iraknak. A fegyverszállítási botrány kapcsán kedden már telefonon tárgyalt egymással George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Az MTI által idézett Gazeta.ru címu orosz internetes lap szerint a háború miatt akár egy hónapot is tolódhat Putyin e hétre tervezett éves országértékelő beszéde az orosz törvényhozás két háza előtt. Az elnök ugyanis meg akarja várni a háború további fejleményeit a beszéd elmondásával.

A képviselők elítélik a háborút

Eközben az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács a háborút elítélő nyilatkozat-tervezetet hagyott jóvá. Valerij Golegrjad alelnök keddi tájékoztatása szerint a felsőház holnap szavaz a végleges változatról, előtte azonban meghallgatják még Ivanov külügyminiszter beszámolóját. A felsőház válságstáb felállítását javasolja Putyinnak, a törvényhozás, az elnöki apparátus és szakértők részvételével.

Előre, a nemzeti érdekekért

Mihail Margelov a szövetségi tanács külügyi bizottságának elnöke szerint a válságstáb feladata ajánlások kidolgozása Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében. "Moszkva számára a regionális biztonság sokkal fontosabb, mint az iraki olaj és mindent elkövet annak érdekében, hogy az iraki konfliktus ne szélesedjen világméretűvé" - mondta a politikus.

Az alsóház eközben figyelmeztetést kapott, hogy a honatyák "gondoljanak a háború utáni amerikai-orosz kapcsolatokra is". Ezek az intelmek azzal is kapcsolatosak, hogy a duma röviddel a háború kitörése előtt bizonytalan időre elhalasztotta annak a szerződésnek a ratifikálását, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és George W. Bush amerikai elnök tavaly májusban írt alá Moszkvában a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről.

Orosz külügyi források szerint már ma, de meglehet csak szerdán ülésezhet legközelebb az ENSZ BT. A testület kedden folytat nagykövet-helyettesi szintű konzultációt a fejleményekről.  • Tippek
  • Bankszámla