Orosz cégeket fenyeget szankciókkal az USA

2003.03.26. 21:11
Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok szankciókat léptet életbe az Irak elleni fegyverembargó megsértésével vádolt orosz cégekkel szemben, közölte szerdán Moszkvában Alexander Vershbow amerikai nagykövet.
Vershbow mindemellett reményét fejezte ki, hogy Moszkva szigorítja az ENSZ-szankciók betartatásának ellenőrzését. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Igor Ivanov külügyminiszter és az érintett cégek is visszautasították azt a vádat, hogy orosz vállalatok jelenleg is szállítanak haditechnikai eszközöket Iraknak.

Szakemberek is segítenek?

A The Washington Post című amerikai napilap viszont tudni vélte, hogy orosz szakemberek is segítik Irakban az eszközök alkalmazását. Az amerikai vádakban szereplő Aviakonverszia moszkvai magáncég, és tulai székhelyű állami tulajdonban lévő Műszeripari Tervező Iroda az amerikai lap szerint tankelhárító fegyvereket, éjjellátó készülékeket, továbbá rakéták és intelligens bombák zavarására alkalmas készülékeket szállítottak Irakba.

Az amerikai szankciók súlyosan érintetnék az orosz cégeket. Oleg Antonov, az Aviakonverszia vezérigazgatója maga közölte, hogy GPS Jammer zavaró berendezés legnagyobb megrendelői az amerikaiak, akik ennek segítségével tesztelik fegyvereiket, köztük a Tomahawk manőverező robotrepülőgépet.

A tulai vállalatot az elmúlt években kétszer is az embargó megsértésével vádolták Washingtonban, de bizonyítékokat nem találtak. Azt a cég sem zárta ki, hogy harmadik országok közvetítésével eljutottak termékei Irakba.

Kémrepülők az orosz határnál

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerdán hivatalos magyarázatot kért az Egyesült Államoktól az U-2 amerikai kémrepülőgépek grúz-orosz határ mentén tapasztalt sorozatos megjelenésével kapcsolatban.

Legutóbb a hét végén sérelmezte Moszkva a felderítő repüléseket, két orosz vadászgép a levegőbe is emelkedett, és kísérte az U-2-t, amíg az el nem tűnt határvidékről. Ivanov tudni szeretné, hogy mi az oka a felderítő repüléseknek.

Hadsereg és flotta

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter a nap folyamán azt a véleményt fejtette ki, hogy Oroszországnak az iraki háború kapcsán fokozott figyelmet kell szentelnie hadserege állapotának és fejlesztésének. A politikus III. Sándor cár szállóigévé vált szavait idézte, melyek szerint Oroszországnak csak két megbízható szövetségese van, hadserege és flottája. Az orosz védelmi miniszter szerint a jelenlegi nemzetközi biztonsági rendszer "a szemünk előtt hullik szét, újról pedig még nem beszélhetünk".

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma múlt heti háborúellenes nyilatkozatában azt javasolta a kormánynak, hogy a GDP 2,6 százalékáról 3,5 százalékra emeljék az idei védelmi kiadásokat. Ez mintegy 120 milliárd rubeles többletkiadást jelentene a költségvetésben.  • Tippek
  • Bankszámla