Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Támadás orosz diplomaták ellen

2003.04.06. 22:24
Feltehetően amerikai és iraki csapatok között kitört ütközet kereszttüzébe került orosz diplomaták konvoja Bagdad közelében. Az incidensben öt orosz megsebesült, egyikük vállábol orosz források szerint egy amerikai golyót operáltak ki. Hivatalosan még senki nem közölt részleteket az incidensről.
Öt sérültje van az orosz diplomaták konvoját ért támadásnak - jelentette bez az orosz külügymnisztérium vasárnap este. A nagykövetség bagdadból távozó karavánját a várostól nyugatra két támadás is érte. Hivatalosan senki nem közölte, melyik oldalról érkezett a támadás, az amerikai hadsereg katari főparancsnokságának előzetes értesülései szerint nem tartózkodtak amerikai csapatok a térségben.

Egy a huszonöttagú csoporttal tartó orosz újságíró szerint a konvoj amerikai és iraki csapatok között kitört harcba keveredett. Az autók kereszttűzbe kerültek, valamennyit találat érte - jelentette a BBC az újságíró közlése alapján. A damaszkuszi orosz nagykövetség diplomatái szerint az egyik megműtött sérült válából amerikai M-16 gépfegyver töltényét találták meg. Az incidensben a bagdadi orosz nagykövet is megsérült, bár őt nem golyó sebezte.

A városon keresztül az irak-szíriai határ felé induló oszlop nyugodtan haladt, de már a város kijáratánál észlelték, hogy elől tűzharc folyik. A gépkocsik kb. nyolc kilométerre hagyták el Bagdadot, amikor váratlanul tüzet nyitottak rá. A gépkocsivezetőknek sikerült az autókat kivinni a tűzből, de néhány ember megsebesült, ezeket menet közben bekötözték, majd folytatták az utat.

A várostól 15 km-re ismeretlen dzsippek jelentek meg szemben az úton. Az oszlop megállt és az egyik autót előre küldték két fővel, hogy figyelmeztessék a terepjárókban lévő embereket, hogy milyen a közelgő oszlop jellege és megóvják azt a tüzeléstől. Annak ellenére, hogy a gépkocsikon jól láthatók voltak az orosz zászlók, gépfegyverekből tüzet nyitottak rájuk, majd távoztak a helyszínről. Az előre küldött gépkocsiban utazó mindkét ember golyótalálatot kapott. Ezután a gépkocsioszlopot megfordították és a legközelebbi kórházba hajtottak, mivel orvosi segítségre volt szükség.