Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Putyin átalakítja az orosz kormányt

2008.05.12. 14:10
Több miniszterelnök-helyettes dolgozik majd a kormányban, és új nevek is megjelentek.

Az új orosz kormányban nem változott a külügy-, sem a védelmi miniszter személye, de más veszi át az FSZB irányítását, és a személyi változásokon kívül a struktúra is átalakul.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök a kormány ülésén hétfőn ismertette új kabinetje összetételét: az eddigiekhez képest több miniszterelnök-helyettes dolgozik a kormányban, és új arcok is megjelentek.

Így Alekszandr Zsukov, aki eddig is a kormányfő helyettese volt, tisztségét megőrizve a nemzeti projektekkel, a sporttal, a Szocsiban tartandó olimpiával, az idegenforgalommal és a vallási szervezetekkel való együttműködéssel foglalkozik majd. Az eddig az elnöki adminisztrációban dolgozó Igor Szecsin feladatkörébe az ipar fejlesztése - kivéve a hadiipart -, a természeti kincsek felhasználása, a környezetvédelem, a technológiai és a nukleáris energia területének felügyelete tartozik.

Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettesként a kormány apparátusát vezeti, továbbá az Oroszországi Föderáció szubjektumainak (köztársaságok, autonóm területek, stb.) végrehajtó hatalmi szerveivel kapcsolatos politikát alakítja. Szergej Ivanov továbbra is első miniszterelnök-helyettes marad.

Mezőgazdaság, külkereskedelem, ipar

Viktor Zubkov volt kormányfő első miniszterelnök-helyettesi minőségben a mezőgazdasági nemzeti projekt, továbbá a halászati politika, az erdőgazdaság és az agráripari komplexum kérdéseit felügyeli.

Igor Suvalov ugyancsak első miniszterelnök-helyettesként a külgazdasági, külkereskedelmi és műszaki szabályozási állami politikával, valamint a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való orosz csatlakozás, a gazdasági tevékenység szabadsága, és egyebek mellett a gazdasági verseny kérdéseivel foglalkozik.

Távozott a kormányfő helyettesei közül Szergej Nariskin.

A strukturális átalakítások jegyében az eddigi ipari és energiaügyi minisztériumot két külön tárcára osztották fel, az ipari minisztérium élén az eddigi miniszter, Viktor Hrisztyenko áll, míg az energetikai tárcát a kormány új tagjaként Szergej Smatko vezeti. A gazdaságfejlesztési miniszter Elvira Nabiullina maradt, de az eddigi gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium kereskedelemmel kapcsolatos feladatköre a Viktor Hrisztyenko által irányított ipari minisztériumhoz került mind a kül- mind a belkereskedelmet illetően.

Az információtechnológiai és távközlési minisztériumot átszervezik, és a távközlési és tömegtájékoztatási minisztérium élére Igor Scsegolejevet állították, akinek főhatósága alá rendelték a tömegtájékoztatási eszközöket is. Leonyid Rejman eddigi információtechnológiai és távközlési miniszter - a magyar-orosz kormányközi vegyesbizottság orosz társelnöke - további tevékenységéről egyelőre nincs hír.

A sport, idegenforgalom, és ifjúság ügyeivel foglalkozó, újonnan létrehozott minisztérium élén a kormány új tagjaként Vitalij Mutko áll.

A környezetvédelem területét áthelyezték a természeti erőforrások minisztériumának hatáskörébe, s a minisztérium élén továbbra is Jurij Trutnyev áll.

Új ügynökséget hoztak létre a Független Államok Közössége ügyeinek intézésére. Alekszej Kudrin, az eddigi kormány utolsó liberális tagjának tekintett pénzügyminiszter megmarad tisztségében, megtartva miniszterelnök-helyettesi pozícióját is.

A védelmi miniszter továbbra is Anatolij Szergyukov, külügyminiszter Szergej Lavrov, belügyminiszter Rasid Nurgalijev, oktatási és tudományügyi miniszter változatlanul Andrej Furszenko, a rendkívüli helyzetek minisztere Szergej Sojgu. Tatjana Golikova marad az egészségügyi és népjóléti miniszter, Alekszej Gorgyejev a mezőgazdasági miniszter.