Valér
4 °C
8 °C

Iszlámisták letartóztatása Moszkvában

2003.06.09. 22:32
Az orosz kormányt akarta katonai eszközökkel megdönteni az a nagy létszámú szélsőséges csoport, amelynek tagjait pénteken vették őrizetbe egy használaton kívüli moszkvai gyártelepen.
Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) hétfőn számolt be a Hizb at-Tahrir al-Iszlami (Iszlám Felszabadítás Pártja) nevű nemzetközi terrorszervezet ötvenöt tagjának június 6-i elfogásáról. A Közép-Ázsiában és a Kaukázusban is tevékenykedő szélsőséges iszlám szervezet tagjai illegálisan, dokumentumok nélkül éltek Oroszországban és az Entuziasztov sugárút egyik használaton kívüli gyártelepén létesítettek "konspirációs fészket". A "terroristákat" a belügyminisztérium és a titkosszolgálat együttes akciójával tartóztatták le június 6-án.

Mint Szergej Ignatcsenko, az FSZB szóvivője az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek elmondta, egy összesen százhúsz fős csoport vette bérbe a használaton kívüli üzem több helyiségét. A pénteki akcióban a csoport ötvenöt főkolomposát tartóztatták le. A szélsőségesek gyakorlatilag az üzem területén laktak, és ott készültek terveik végrehajtására is, szinte anélkül, hogy elhagyták volna a helyiségeket. Az őrizetbe vett személyek főként közép-ázsiai országok állampolgárai, de vannak köztük "szláv származású" személyek is, továbbá arabok egy csoportja.

A terrorellenes művelettel - mint azt Széles Róbert, az MTI tudósítója jelentette - a hatóságok kezére került a moszkvai terroristasejt két feltételezett vezető tagja, a kirgiz állampolgárságú Aliser Muszajev és a tádzsik Akram Dzsalolov is. A letartóztatottaknál bombamerényletek elkövetésére alkalmas eszközöket, köztük plasztikot, TNT-t, detonátorokat, kézigránátokat, valamint propagandaanyagokat is talált az FSZB.

Államot alapítanának

Az 1953-ban, Jeruzsálemben alapított szélsőséges mozgalom legfontosabb célja Izrael Állam megsemmisítése. A szervezet az utóbbi időben mind élénkebb tevékenységet fejtett ki a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok - főként Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán - kormányellenes, iszlám fundamentalista erőinek soraiban is; célja saját állam létrehozása a volt Szovjetunió muzulmán vallású vidékein.

Feltételezések szerint a jordániai vagy szaúd-arábiai központú szervezet tagjainak számát csak Üzbegisztánban tízezerre becsülik. A mozgalom sejtekkel rendelkezik Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Németországban is. Az azerbajdzsán hatóságok 2002-ben fogták el a terrorszervezet több tagját azzal a gyanúval, hogy fegyveres puccsra, illetve az amerikai nagykövetség és nyugati érdekeltségek elleni merényletekre készültek a kaukázusi államban.

Az orosz legfelsőbb bíróság februárban hagyta jóvá a nemzetközi terrorszervezeteknek a legfőbb ügyészség által összeállított listáját, amelyre felkerült többek között az Oszama bin Laden vezette al-Kaida, valamint több más nemzetközi, csecsenföldi, közép-ázsiai és kasmíri iszlám mozgalom.

Az Iszlám Felszabadítás Pártja 2001. szeptember 11. után felkeltette az amerikai titkosszolgálatok figyelmét is, de egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy kapcsolat lenne a mozgalom és az al-Kaida között.

Maoista gerillák túszejtő akciója az Andokban

Hatvan embert rabolt el a maoista perui Fényes Ösvény gerillaszervezet az Andokban egy táborból, amelynek munkásai egy gázvezetéket építettek a hegyekben. A perui hatóságok közlése szerint csaknem kétszáz gerilla rohanta le az argentin olajtársaság üzemeltette tábort, Limától háromszázötven kilométerre délkeletre.

A fegyveresek hatvan embert hurcoltak magukkal, köztük hét külföldit és három rendőrtisztet, továbbá jelentős robbanóanyagot is zsákmányoltak a munkatáborban. A perui hatóságok rendőri és katonai egységeket is vezényeltek a térségbe, hogy a nehezen járható hegyekbe visszahúzódó gerillákat és túszaikat megtalálják.