Szilvia
5 °C
16 °C

Nyilvános az orosz terrorszervezetek listája

2006.07.28. 06:44
Közzétették az Oroszországban terroristának tartott szervezetek listáját. A Hamászt és a Hezbollaht nem, az al-Kaidát terrorszervezetnek minősíti az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Első alkalommal hozták nyilvánosságra az Oroszországban terroristának tartott szervezetek listáját az orosz hivatalos közlöny, a Rosszijszkaja Gazeta pénteki számában.

A lapnak adott interjújában Jurij Szapunov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nemzetközi terrorizmus elleni részlegének parancsnoka külön kitért arra, hogy a terroristának ítélt 17 szervezet közé miért nem sorolt be az orosz legfelsőbb bíróság olyan, a világ több országában terroristának tartott szervezetet, mint a Hamász és a Hezbollah.

Kritériumok

Szapunov hangsúlyozta, hogy a bíróság szerint a terrorista szervezetek három alapvető kritériumnak felelnek meg: erőszakos eszközökkel akarják megdönteni Oroszországban az alkotmányos rendet, kapcsolatban állnak az észak-kaukázusi térségben tevékenykedő törvénytelen fegyveres csoportokkal, illetve a nemzetközi közösség által terroristának tartott szervezetekhez tartoznak, vagy kapcsolatot tartanak azokkal.

A Hamászt és a Hezbollahot egyrészt nem tartják a világon mindenütt terroristának, másrészt a most közzétett lista "hazai", azaz azoknak a szervezeteknek a nevét tartalmazza, amelyek leginkább veszélyeztetik tevékenységükkel az orosz állam biztonságát - mondta.

A muzulmán testvérek

Hozzátette, hogy Oroszország elismeri azokat a listákat, amelyeket olyan nemzetközi szervezetek, illetve nagyhatalmak állították össze, mint például az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Az orosz listán szereplő valamennyi szervezet valamilyen formában kapcsolatban áll a muzulmán testvérek szélsőséges szárnyához. A listára többek között felkerült az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz sorolt Bázis (Baza) nevű szervezet és a tálib mozgalom is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?