Hedvig
6 °C
15 °C

Felmentették a sorozatgyilkos orosz banda két tagját

2008.12.03. 14:48
Az esküdtszék meghozta döntését a 32 gyilkossággal, illetve gyilkossági kísérlettel vádolt moszkvai bőrfejű banda ellen: a moszkvai lapok szerdai beszámolója szerint a csoport két vezérét bűnösnek találták, két tagot felmentettek, és a többi ötről megállapították, hogy enyhe elbírálást érdemel.

Az esküdtek 48 órán át tartó tanácskozásukon arra jutottak, hogy a két vezér - Artur Rino, az Iparművészeti Főiskola hallgatója, ikonfestő, valamint Pavel Szkacsevszkij, a Testnevelési Egyetem hallgatója - nem érdemel enyhe elbírálást. Két tag - köztük egy lány - büntetlenül ússza meg a gyilkosságokban és gyilkossági kísérletekben való bűnrészesség vádját, mivel az esküdtek fele-fele arányban tartották őket bűnösnek, illetve ártatlannak, és ezt a törvények értelmében a vádlottak javára kell értelmezni. A csapat további öt tagja az esküdtek szerint bűnös, de enyhe ítéletet érdemel.

Mindez a lapok szerint még a két vezér esetében sem jelenti azt, hogy hosszú börtönbüntetésekre kell számítaniuk, mivel tetteik elkövetése idején mindannyian fiatalkorúak voltak, ezért az orosz büntető törvénykönyv szerint legfeljebb tíz év szabadságvesztéssel sújthatók. A bandának az ügyészség szerint további tagjai is voltak, de azok személyazonosságát nem sikerült megállapítani.

A banda azt remélte, hogy a sorozatos gyilkosságok, amelyeket csakis az idegengyűlölet számlájára lehetett írni, pánikot keltenek majd a Moszkvában élő bevándorlók körében. Egyikük - a lány, akit most felmentenek majd - a gyilkosságokat mobiltelefonján rögzítette, és feltette az internetre. Az egyik áldozatot 56 késszúrással ölték meg, és levágták az egyik fülét.

A banda tagjai összesen 19 embert gyilkoltak meg, és további 13 gyilkossági kísérletet követtek el. A vád szerint elvitték az áldozatok mobiltelefonját és pénzét is, de ezt a vádlottak tagadták.

Tizenkét bandát lepleztek le

A szélsőséges idegengyűlölet alapján elkövetett bűncselekmények száma 2004 óta megháromszorozódott, csak idén 393 ilyen esetet jegyeztek fel, csak Moszkvában és Szentpéterváron 12 nacionalista bandát lepleztek le, amelyek 59 tagja 46 bűntettet, köztük 34 gyilkosságot követett el - közölte november végén Jurij Kokov, az orosz belügyminisztérium szélsőségesség elleni osztályának vezetője. Hozzátette azonban, a valóságos szám jóval magasabb lehet, mert számos bűncselekmény mögött nem tárják fel a fajüldöző indítékot.

Jogvédők szerint az év első tíz és fél hónapjában összesen 269 idegengyűlölő indíttatású támadás vált ismertté, ezekben 114 ember vesztette életét, 357 pedig megsebesült.

Korábban csak a jogvédők hangoztatták aggodalmukat az idegengyűlölet fokozódása miatt, a hatóságok csak ritkán találtak idegengyűlölő indítékokat, és cáfolták, hogy a bőrfejű és más szélsőséges fiatalok szervezetten lépnének fel. E téren a lassú változás tavaly kezdődött, és csak Kokov mostani előadásából derült ki, hogy a szélsőségesség elleni harcra új alegységeket alakítottak ki.