Árpád
-2 °C
4 °C

Rendőrök szállították a bombákat?

2003.09.21. 11:38
Az őrizetbe vett orosz őrmestereket azzal gyanúsítják, hogy a mozdoki és a moszkvai merényletek kitervelőjének utasítására autójukkal többször "bizonyos csomagokat" szállítottak a szomszédos Észak-Oszétföldre.
Őrizetbe vettek Oroszország déli részén két közúti rendőrt, aki a gyanú szerint közreműködött a közelmúltbeli moszkvai és mozdoki robbantásos merényletek előkészítésében - közölte a Kabardin-Balkár Köztársaság belügyminisztériuma a hét végén.

A hír szenzációs lehetne, annál is inkább, mivel jogvédő szervezetek és nyugati megfigyelők már nem egyszer felvetették annak a lehetőségét, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat áll egyebek között az 1999-es moszkvai lakóház-robbantások mögött. A szenzáció azonban egyelőre elmaradt, mivel - mint kiderült - a rendőrük tudtukon kívül segítettek a terroristáknak. Az őrizetbe vett őrmestereket azzal gyanúsítják, hogy Sogenov utasítására autójukkal többször "bizonyos csomagokat" szállítottak a szomszédos Észak-Oszétföldre, illetve az utóbbival szomszédos Ingusföldre. A közúti rendőrök bevalották, valóban Sogenov "kérésére" cselekedtek, de állításuk szerint nem tudták, mi van a csomagokban, illetve, hogy azoknak bármi közük lehet terroristákhoz.

Mint a helyi belügyi hatóságok közülték, nem kizárt, hogy a csomagokban robbanószerkezetek voltak, egyebek között éppen az a detonátor, amellyel a levegőbe röpítették a mozdoki kórháznál felrobbantott Kamaz teherautót (ez a merénylet ötven emberéletet követelt).

Lapértesülések szerint az őrmestereket tíz napra vették őrizetbe, s a vádemelés is elmaradt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?