Móric
14 °C
17 °C

Rendőrök szállították a bombákat?

2003.09.21. 11:38
Az őrizetbe vett orosz őrmestereket azzal gyanúsítják, hogy a mozdoki és a moszkvai merényletek kitervelőjének utasítására autójukkal többször "bizonyos csomagokat" szállítottak a szomszédos Észak-Oszétföldre.
Őrizetbe vettek Oroszország déli részén két közúti rendőrt, aki a gyanú szerint közreműködött a közelmúltbeli moszkvai és mozdoki robbantásos merényletek előkészítésében - közölte a Kabardin-Balkár Köztársaság belügyminisztériuma a hét végén.

A hír szenzációs lehetne, annál is inkább, mivel jogvédő szervezetek és nyugati megfigyelők már nem egyszer felvetették annak a lehetőségét, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat áll egyebek között az 1999-es moszkvai lakóház-robbantások mögött. A szenzáció azonban egyelőre elmaradt, mivel - mint kiderült - a rendőrük tudtukon kívül segítettek a terroristáknak. Az őrizetbe vett őrmestereket azzal gyanúsítják, hogy Sogenov utasítására autójukkal többször "bizonyos csomagokat" szállítottak a szomszédos Észak-Oszétföldre, illetve az utóbbival szomszédos Ingusföldre. A közúti rendőrök bevalották, valóban Sogenov "kérésére" cselekedtek, de állításuk szerint nem tudták, mi van a csomagokban, illetve, hogy azoknak bármi közük lehet terroristákhoz.

Mint a helyi belügyi hatóságok közülték, nem kizárt, hogy a csomagokban robbanószerkezetek voltak, egyebek között éppen az a detonátor, amellyel a levegőbe röpítették a mozdoki kórháznál felrobbantott Kamaz teherautót (ez a merénylet ötven emberéletet követelt).

Lapértesülések szerint az őrmestereket tíz napra vették őrizetbe, s a vádemelés is elmaradt.