Auguszta
-3 °C
2 °C

Orosz diplomatákat vertek össze Szkopjéban

2006.10.30. 12:06
Oroszország macedóniai nagykövetén keresztül tudatta a Szkopjéval, hogy vizsgálatot követel a hétvégén megvert négy orosz diplomata ügyében. Szemtanúk szerint részeg huligánok támadtak a helyi követség alkalmazottaira, akik a verekedésben megsérültek.

Oroszország hatékony vizsgálatra szólította fel Macedóniát négy orosz diplomatája szkopjei megverése ügyében. Vlagyimir Szolocinszki nagykövet hétfőn írásban nyújtotta át tiltakozását a macedón külügyminisztériumnak. A panaszban az ellen emel szót, hogy vasárnapra virradóra Szkopjéban megvertek négy orosz diplomatát.

"Azzal a kéréssel fordultunk a macedóniai hatóságokhoz, hogy a lehető leghatékonyabb és legobjektívabb módon vizsgálják ki az orosz nagykövetség munkatársaival történteket, és az eredményekről adjanak hivatalos tájékoztatást az orosz félnek" - közölte Mihail Kaminyin, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökséggel.

A macedóniai belügyminisztérium szerint az orosz diplomatákat vasárnapra virradóra verte össze fél tucat támadó, akik előtte más vendégekkel dulakodtak Szkopje főterének egyik kávézójában. Miután a szkopjei kórházban orvosi elláták őket, hazamemehettek, közölte a szkopjei tárca szóvivője. Hozzátette, hogy az incidens okait vizsgálják, és a macedón rendőrség keresi a tetteseket.

A Ria-Novosti hírügynökség beszámolója szerint a támadók részeg huligánok voltak, szemtanúk szerint összesen 10-12 ember, akik vágásokat és zúzódásokat okoztak a macedóniai orosz követség alkalmazottainak. Kaminyin elmondta azt is, hogy a diplomatákon alkoholtesztet végeztek, ami mindegyiküknél negatív eredményt mutatott.