Valér
2 °C
8 °C

Kitessékelnék az oroszokat Grúziából

2006.02.15. 17:54
Teljes egyetértésben szóllította távozásra az orosz hadsereg Grúziában állomásozó alakulatait a tbiliszi parlament. Az oroszok elvileg békefenntartóként vannak az ország két, Oroszországhoz csatlakozni vágyó régiójában. Valójában az ország újraegyesítésének utolsó akadályai.

Egyhangú határozatban szólította Grúzia elhagyására az orosz békefenntartó csapatokat a grúz parlament. Az orosz hadsereg alakulatai Dél-Oszétiában teljesítenek szolgálatot, a grúzok szerint azonban részrehajlóak. Észak-Oszétia Oroszország része, a Grúziától elszakadni akaró oszétok is Oroszországhoz csatlakoznának.

A törvényhozás mind a 180 tagja felkérte a kormányt, hogy ezzel kapcsolatban vizsgálja fölül a békefenntartásról 1992-ben Moszkvával kötött megállapodást.

Dél-Oszétia - és egy másik, Grúziához tartozó térség, Abházia - a 90-es évek elején vívott szakadár háborúk óta gyakorlatilag önigazgatás alatt áll, visszacsatolását az orosz békefenntartók jelenléte gátolja. Mindkét térségben gyakoriak a kisebb összetűzések, s ezek miatt Tbiliszi Moszkvát hibáztatja.

Mihail Szaakasvili grúz elnök több mint két éve, a hatalomra jutásakor azt ígérte, hogy helyreállítja Tbiliszi fennhatóságát a szakadár területek fölött. Grúzia és Oroszországgal kapcsolatai ezóta lehűltek, Tbiliszi az Egyesült Államokhoz és a Nyugathoz fordult támogatásért. Célja a belépés a NATO-ba és az Európai Unióba.

A határozat nem jelöl meg határidőt arra, hogy meddig kell kivonni a térségből a békefenntartó erőket. A grúz parlament szerdai határozataira reagálva az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a békefenntartók a mandátumuknak megfelelően folytatják feladatuk teljesítését. Grúziának joga van felvetni a békefenntartó műveletek jövőjének kérdését, de csak az összes jogi eljárás betartásával - mondta.