József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szolgálaton kívül hal meg a legtöbb orosz katona

2004.11.18. 11:48
Az orosz hadvezetés is elismerte, hogy több katonája halálát okozza öngyilkosság, a biztonsági szabályok megsértése és egyéb, szolgálaton kívüli ok, mint ahányét az ellenség. A védelmi miniszter a helyzet javítására szólította az illetékeseket.
Több orosz katona vesztette életét 2004-ben szolgálaton kívül, mint harci cselekményekben, ismerte el hivatalosan is az orosz hadügyminisztérium. A védelmi tárca adatai szerint az év első kilenc hónapjában 932 orosz katona vesztette életét, 509-an közülük szolgálaton kívül, írja a BBC.

Hivatásos harcosok, sorozott áldozatok

A csecsenföldi harcokban októberig 148 orosz katona vesztette életét, az áldozatok száma csaknem fele a tavalyi 291 halottnak. Még nagyobb a visszaesés 2001-hez képest, amikor egy híján ötszáz orosz katona halt meg a harcokban. Szergej Ivanov védelmi miniszter szerint a visszaesés annak köszönhető, hogy a háborús övezetekben a sorkatonák helyett egyre inkább a hivatásos állományt vetik be.

A szolgálaton kívül életét vesztő több mint félezer kiskatona egynegyede öngyilkos lett. Ötvenhatan a biztonsági előírások megszegése miatt vesztették életüket, ötvennél valamivel kevesebben szállítás közben, vagy közlekedési balesetben vesztették életüket. Több katonával civilek végeztek erőszakos bűncselekmények során.

Kegyetlen szívatás

"Arra kértem az illetékeseket, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a helyzet javításáért és a jobb biztonsági körülmények biztosításáért", jelentette ki Ivanov a BBC-nek. A szolgálaton kívüli halálesetekért a Human Rights Watch (HRW) nevű emberjogi szervezet októberi jelentése szerint nagyrészt az orosz hadseregben uralkodó állapotok tehetőek felelőssé. A szervezet szerint a hadseregben továbbra is elterjedt az újoncok "szívatása", a gyedovcsina. A jelentés szerint az öreg bakák gyakorlatilag szolgaként, állati sorban tartják az újoncokat, és rendszeresek a verések is.

Az orosz katonai ügyészség elutasította a HRW vádjait, mondván azok előítéletes, elavult adatokon alapulnak. Az ügyészség ugyanakkor nem tagadta a probléma létét, de állítása szerint a hadsereg már komolyan foglalkozik a problémával és lépéseket is tett a kiskatonák jogainak védelmében.