Boglárka
19 °C
35 °C

Oroszország kész atomfegyvert bevetni

2003.10.21. 16:20
Az október elején nyilvánosságra hozott katonai doktrína értelmében Oroszország létét fenyegető, átfogó támadás esetén az agresszor ellen bevethető atomfegyver - nyilatkozta kedden az orosz külügyminiszter-helyettes.
Az orosz katonai doktrína nem zárja ki atomfegyver bevetését a feltartóztatás eszközeként - jelentette ki Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában.

Az orosz védelmi miniszter a hónap elején jelentette be, hogy új katonai doktrínája értelmében Oroszország megelőző csapást mérhet saját és szövetségesei védelmében. A védelmi minisztérium hivatalos lapjában, a Krasznaja Zvezdában is közölt katonai doktrína nyilvános részében az szerepel: Oroszország felülvizsgálja katonai tervezését és haderejének felépítését, sőt nukleáris stratégiáját, ha a NATO katonai szövetség marad, amely megőrzi mai támadó jellegű katonai doktrínáját.

Elnöki jóváhagyással

Az Ivanov-doktrínának is nevezett dokumentumot (a doktrína kidolgozását a védelmi miniszter irányította) Vlagyimir Putyin is jóváhagyta. Az orosz elnök leszögezte, hogy minden viszály megoldásában a nemzetközi jognak abszolút elsőbbsége van, de ha a nemzetközi gyakorlatban a megelőző csapás elvének alkalmazása megerősödik, akkor Oroszország sem mond le róla.

A nemzetközi közvéleményt megdöbbentő új orosz katonai doktrína értelmezésével kapcsolatban a bejelentés óta szinte naponta nyilatkoznak a külügyi és a védelmi tárca vezetői. Ivanov hétfőn megerősítette: Oroszországnak nincs szándékában lemondani a megelőző katonai csapásmérés jogáról. A védelmi miniszter korábban arról is beszélt, hogy az atomfegyvereket kizárólag politikai elrettentő erőnek tekinti Moszkva, nem harctéri fegyvernek. A megelőző csapás hagyományos fegyverek bevetését jelentheti - szögezte le.

Csak elméleti kérdés

Az orosz külügyminiszter-helyettes volt az első, aki kedden atomfegyver alkalmazásáról beszélt, méghozzá az új katonai doktrínával összefüggésben. A külügyminiszter-helyettes szerint ma nincs Oroszország ellen irányuló, annak létét fenyegető külső veszély. A nukleáris ütőerő mint a feltartóztatás eszköze azonban azt jelenti - mondta -, hogy agresszió esetén, ha egyéb fegyverekkel nagy tömegben támadnának az országra, akkor az agresszor ellen atomfegyver vethető be.

Hozzátette, hogy az atomfegyver bevetése, illetve az ezzel kapcsolatos doktrinális alapvetés ma elméleti kérdés. A külügyminiszter-helyettes szerint jelenleg más jellegű fenyegetésekkel, elsősorban a terrorizmussal, az agresszív fundamentalizmussal és az etnikai türelmetlenséggel kell számolni.