Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rakéta találta el az orosz utasszállítót

2001.10.11. 14:19
Rakéta végzett a múlt héten a Fekete-tengerbe zuhant orosz utasszállító géppel - legalábbis erre utalnak a pilóta utolsó szavai, aki azt kiáltotta oda társainak: "Hol találtak el bennünket?" A Kommerszant című moszkvai napilap csütörtöki száma szerint az orosz légiirányítók még hallották ezeket a szavakat, mielőtt végleg elvesztették volna a kapcsolatot a géppel. Az ukrán védelmi miniszter benyújtotta lemondását, de azt a kormányfő nem fogadta el.
A katasztrófa előtt hat perccel a gép kapitánya, Jevgenyij Garov még kapcsolatban állt az észak-kaukázusi földi irányítótoronnyal és közölte: a repülés alatt nem merültek fel nehézségek. Később, délután háromnegyed kettő tájban a Tu-154-es eltűnt a radarképernyőről, a rádiós összeköttetés azonban még néhány másodpercig fennmaradt. Ez idő alatt hallották a légiforgalom-irányítók a kiáltást: "Hol találtak el bennünket?" - mondta a moszkvai lapnak az irányítóközpont igazgatója, Vlagyimir Jukov.

"Nyilvánvalóan azért kérte társaitól, hogy pontosan határozzák meg a károkat, amelyeket a rakéta felrobbanása okozott, hogy tájékoztassa a központot, de erre már nem maradt idő" - vélekedett a légiirányítók vezetője.

Az utasok a tengerbe csapódás közben halhattak meg

A moszkvai lap, amely nevük elhallgatását kérő szakértőket idézett, azt állítja, hogy a repülőgép-szerencsétlenséget valószínűleg egy, az utasszállítótól néhány méterre felrobbant S-200 típusú ukrán rakéta idézte elő véletlenül. Ilyen körülmények között az utasok nem a levegőben haltak meg, hanem a tengerbe csapódás közben - vélekedett a szocsi törvényszéki orvos szakértő, Igor Hipanov.

A Szibéria orosz légitársaság Tu-154-es repülőgépe, amely Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartott, október 4-én zuhant a Fekete-tengerbe, miután a mellette repülő örmény légitársaság gépének pilótája szerint a gép felrobbant. A szerencsétlenségben 76 ember vesztette életét, túlnyomó többségében Oroszországból Izraelbe települtek.

Az ukránok nem ismerték el felelősségüket

Az ukrán hatóságok hosszú ideig tagadták azokat a feltételezéseket, hogy a Krími-félszigeten végrehajtott hadgyakorlat során kilőtt egyik rakétájuk okozhatta a múlt heti katasztrófát. Kedden azonban a Fekete-tengerbe zuhant gép roncsai között egy rakéta darabjait is megtalálták a szakértők.

A legfrisebb hírek hatására benyújtotta lemondását az ukrán védelmi miniszter. Azt azonban Anatolij Kinah kormányfő - aki közvetlenül a tragédia után őszinte és alapos kivizsgálást ígért - nem fogadta el.