Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Deportálják a grúzokat Moszkvából

2006.10.06. 21:05
A BBC szerint Oroszország száznál több grúz állampolgárt utasított ki az országból pénteken. A grúz külügyminisztérium 200 deportáltról tud, míg az MTI egy más forrást idézve 130 kiutasított személyről számolt be.

A deportálásról szóló dokumentumok kiállításakor jelen voltak a grúz nagykövetség munkatársai is. A grúz állampolgárokat egy Moszkva környéki katonai repülőtérről induló gépen szállították a grúz fővárosba, Tbiliszibe.

A visszaúton egyébként oroszokat menekít ki Grúziából pénteken az a két orosz repülőgép, amelynek fedélzetén odaúton Oroszországból kiutasított grúz állampolgárokat toloncoltak haza - közölte Moszkvában a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma.

Visszafelé oroszokat hoznak Grúziából

A polgári védelmi tárca két Il-76-os típusú szállító repülőgépe összesen 281 orosz állampolgárral, köztük gyerekekkel a fedélzetén szállt fel a tbiliszi repülőtérről, nem sokkal azután, hogy a két gép a grúz fővárosba vitte az Oroszországból pénteken kiutasított mintegy 130 grúz állampolgárt - írja az MTI.

A tbiliszi orosz nagykövetségen elmagyarázták: nincs szó arról, hogy felszólították volna Grúzia elhagyására az országban tartózkodó oroszokat. Mindössze közreműködnek abban, hogy aki akar, haza tudjon utazni személyes vagy szolgálati célú grúziai tartózkodása végeztével.

Felszállásuk előtt Kaha Bendukidze grúz vállalkozásügyi államminiszter rózsát, egy-egy üveg grúz bort és egy zacskó mazsolát ajánlott a hazautazó oroszoknak, miközben Moszkva - nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlásként - márciusban betiltotta a grúz borok importját.

A vita kitörése

A BBC megemlíti, hogy a grúz-orosz vita kiváltó oka az volt, hogy a kaukázusi állam letartóztatott négy orosz katonatisztet, akiket kémkedéssel vádoltak. Azóta már szabadon engedték az érintetteket, de Oroszország közben szankciókat léptetett életbe Grúzia ellen.

Oroszország keddtől közlekedési blokád alá vetette Grúziát, a vízumkiadást Moszkva már előzőleg leállította a grúz állampolgárok számára, majd Vlagyimir Putyin elnök rendteremtést sürgetett a szerencsejáték-üzletágban, a piacokon, s a bevándorlási gyakorlatban.

Moszkvában megkezdődött a grúzok felkutatása, elsősorban az illegális bevándorlókat keresik az orosz hatóságok. Folyamatosan razziáznak grúzok után a rendőrök, amit Mihail Kaszjanov, korábbi orosz miniszterelnök soviniszta hisztériának minősített.

Moszkvai rendőrök felkutatják a grúz gyerekeket az iskolákban?

Egy orosz lap szerint moszkvai rendőrök a gyerekeiken keresztül kutatnak grúz illegális bevándorlók után, de a belügyi tárca cáfolta, hogy ilyen utasítást adott volna.

Több moszkvai iskolától a kerületi rendőrkapitányságok (telefonüzenetben vagy munkatársaik kiküldésével) bekérték a grúz nevű tanulók listáit - jelentette pénteki számában a független Kommerszant, amely szerint e listák alapján a rendőrök ellenőrizhetik, hogy a tanulók szülei be vannak-e jelentkezve, hol laknak ténylegesen, mivel foglalkoznak, s fizetnek-e adót. Az orosz belügyminisztérium cáfolta, hogy bármiféle hasonló utasítást adtak volna a körzeti egységeknek.

Folytatják a razziázást

Mindenesetre az orosz rendőrök folytatták a razziázást törvénysértő grúz és más bevándorlók után kutatva. A bűnügyi rendőrség pénteken a moszkvai Ukrajna szállóban grúz, moldovai és török állampolgárokat vett őrizetbe csempészés gyanújával, mintegy 300 ezer dollár értékű drágakövet kobozva el tőlük.

Oroszország a grúz üzleti érdekeltségek ellen is fellépett az utóbbi napokban. Moszkva megszakította a postai és a közlekedési kapcsolatokat a kaukázusi állammal, szigorította a vízumszabályokat.

Egymillió grúz él Oroszországban

Moszkva egyébként orosz-ellenes magatartást ró fel Tbiliszinek, ezzel indokolja megtorló lépéseit.

A BBC szerint az orosz akciók legalább egymillió grúzt érintenek, ennyire becsülhető a kaukázusi ország állampolgárainak száma Oroszországban. Ennél azonban áttételesen sokkal több embert sújthatnak a szankciók, hiszen az Oroszországban tartózkodó grúzok részben hazautalják rokonaiknak a külföldön keresett pénzt.

Putyin az orosz-grúz válságról
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hasson oda, hogy Grúzia változtasson agresszív magatartásán - szorgalmazta a nemzetközi szervezet soros elnökének küldött pénteki üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az EBESZ-nek arra kellene összpontosítania, hogy "ösztönözze irányvonalának lényeges módosítására a feszültség szításán munkálkodó jelenlegi grúz vezetést" - áll a Putyin-üzenetről beszámoló Kreml-közleményben. Putyin szerint az EBESZ-nek most már igyekeznie kellene befolyásolni Tbiliszit, mert, mint fogalmazott, "a nemzetközi közösség tovább már nem hagyhatja figyelmen kívül a grúz vezetés felelőtlenségét". Az orosz elnök megismételte azokat az orosz vádakat, amelyek szerint Grúzia arra készül, hogy erővel vonja ellenőrzése alá Abháziát és Dél-Oszétiát, Grúzia Oroszországhoz húzó két szakadár régióját.