Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Sarkozy sikerrel egyezkedett Grúziában

2008.08.13. 04:02
Francia közvetítésssel elvi megállapodást fogadtak el Moszkvában és Tbilisziben is a dél-oszét konfliktus rendezéséről.

Nicolas Sarkozy francia és Miheil Szaakasvili grúz elnök kedden késő este bejelentette: megegyeztek a dél-oszétiai konfliktus rendezésére kidolgozott, Oroszországgal megkötendő módosított béketervben.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden közölte: a Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Franciaország államfője által ismertetett nemzetközi béketerv támogatása jeleként leállítja a grúziai hadműveleteket.

"Ez politikai dokumentum. Ez elvi megállapodás (...) és úgy hiszem, hogy teljesen egyetértünk az elvekben" - jelentette ki Szaakasvili Sarkozyvel a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.

"Van egy szöveg, ezt elfogták Moszkvában és Tbilisziben is" - mondta a francia elnök. Hozzátette: azzal valamennyi főszereplő egyetért.

A megállapodás elveit rögzítő hatpontos szövegtervezetet, amely szerint a felek kötelezik magukat, hogy "nem alkalmaznak erőt", "végleg véget vetnek az ellenségeskedésnek", szerdán ismertetik a Brüsszelben az EU külügyminiszteri ülésén, hogy az unió támogassa azt és vállaljon érte garanciát - tette hozzá Sarkozy.

A francia elnök elmondta: a módosítások között szerepel, hogy kivették a szövegből az Abházia és Dél-Oszétia szakadár területek jövőbeli státusáról folytatandó nemzetközi tárgyalásokat, és az e térségek stabilitásának és biztonságának szavatolását célzó nemzetközi tárgyalásokra került a hangsúly.

A francia elnök, aki tbiliszi látogatása előtt kedden Moszkvában orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel tárgyalt, a nap folyamán hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a fegyverszünetet kell biztosítani. Ennek ellenére a grúzok és oroszok kedden kölcsönösen az ellenségeskedés folytatásával vádolták egymást. A dél-oszétiai "belügyminisztérium" helyi idő szerint 19-től 6-óráig kijárási tilalmat vezetett be a szakadár terület fővárosában, Chinvaliban.

A francia elnök közvetítésével az Európai Uniónak erős ütőkártya van a kezében az Egyesült Államokkal szemben, amely Moszkva szerint túlságosan szoros kapcsolatot ápol grúz szövetségesével.

"Grúziával való szoros viszonya miatt az Egyesült Államok a kispadon ül, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet túl gyenge, az ENSZ pedig megosztott" - vélte egy illetékes a francia elnök környezetéből, aki szerint az "az EU most először olyan lett közvetítő, akik Oroszország elfogad és kér".

Sarkozy feladata nehéznek ígérkezik Európa megosztottsága és a nemzetközi közösség szkepticizmusa miatt. A NATO kedden közölte: a grúziai orosz offenzíva leállítása fontos lépés, de nem elegendő. Ráadásul Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kedden Grúzia majdani NATO-tagságával kapcsolatban közölte, hogy az annak perspektíváját is tartalmazó tavaszi kormányfői NATO-nyilatkozat még érvényben van.

A washingtoni Fehér Ház igen kritikusan fogadta Oroszországnak a konfliktusban játszott szerepét. Több volt kommunista EU-tagállam - Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna és Lengyelország vezetői pedig Tbilisziben támogatásukról biztosították a - Lech Kaczynski lengyel elnök szavai szerint - "az agresszió áldozatául esett grúz népet".

Az ENSZ-ben is késik a megoldás: Oroszország hétfő este közölte: nem szavazza meg a nyugati BT-tagok által kidolgozott határozattervezetet.