Judit
3 °C
7 °C

Putyin ragaszkodik a Kuril-szigetekhez

2000.09.04. 18:22
Háromnapos hivatalos látogatásra Japánba érkezett vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Yoshiro Mori japán miniszterelnökkel folytatott megbeszélés-sorozat legfontosabb napirendi pontja a Kuril-szigetek hovatartozásának évtizedek óta rendezetlen ügye. Ebben úgy tűnik, egyelőre nem tudnak megegyezni, de a két fél a tervek szerint egy sor más szerződést aláír, és már megállapodtak, hogy ezentúl évente találkoznak.
Az eredetileg Japánhoz tartozó, négy szigetből álló északi szigetcsoportot az egykori Szovjetunió hadserege szállta meg a második világháború végén, 1945-ben. A több mint ötven évvel ezelőtti einstandot a japánok azóta sem bocsátották meg az oroszoknak. Formális békeszerződés ugyanis azóta sincs a két ország között.

Egyik fél sem enged

Yoshiro Mori japán és Vlagyimir Putyin orosz elnök
Ezentúl évente találkoznak
Az orosz elnök a régi sérelmek ellenére optimistának mutatkozott a két ország közötti kapcsolatok jövőbeni alakulását illetően. Az érdemben hétfőn kezdődött megbeszélés-sorozat a területi viták reménybeli rendezése mellett főként a gazdasági együttműködés lehetséges módozatait hivatott taglalni. Mindenek előtt azonban a feleknek alá kellene írni a második világháborút fél évszázad távlatából lezáró békeszerződést.

A békekötés természetesen elsősorban diplomáciai jelentőségű, azonban mindenképpen szükségesnek látszik ahhoz, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai érdemben erősödjenek. A szülés nehéznek ígérkezik, hiszen Putyin elnök - akinek igen nagy szüksége volna az aktívabb Japán invesztícióra - újabb komoly népszerűség vesztést kockáztat, ha szó nélkül visszaadja a mára leginkább elvi jelentőségű földnyelveket a japán kormánynak, aki viszont csakazértis alapon ragaszkodik a határrevízióhoz.

Mori kijelentette, hogy Tokió nem fogadja el azt az '56-os megállapodást, mely szerint a négy kérdéses szigetből kettő (Shikotan és Habomai) kerülne vissza Japánhoz. (A megállapodást annak idején végül nem írták alá, miután Japán védelmi szövetséget kötött az Egyesült Államokkal, és emiatt a Szovjetunió visszakozott.) Eközben Putyin elnök is leszögezte, hogy nem lehet tárgyalási alap az a '98-as japán javaslat, amely mind a négy sziget visszaadását szorgalmazta. Japánban a kérdés érzékenyen érinti a nemzeti identitására amúgy is rendkívül érzékeny közvéleményt: a találkozó első napján az ország külügyminisztériuma előtt jobboldali csoportok kamionfelvonulást rendeztek, hatalmas hangszórókból világgá kürtölve területi követeléseiket.

Stagnáló kereskedelem

A gazdasági kapcsolatok komoly javulást mutattak 1997-ben, de a kétoldalú kereskedelem azóta évi 5 milliárd dolláros szinten stagnál, míg mondjuk Japán és Kína vonatkozásában ugyanez a szám 60 milliárd.

Putyin a szigetek kérdését későbbre halasztaná, és azt javasolta partnerének, hogy előbb írjanak alá egy ,,béke- barátsági és együttműködési szerződést", amelyben még nem szerepel a határok ügye, de azt később, egy másik szerződés feltétlenül rendezné. Egy ilyen megállapodás révén lehetővé válna a japán befektetések felgyorsítása, miközben a kényes kérdések miatt nem romlana a viszony. A japán fél azonban határozottan elutasította ezt a verziót.

Megállapodások

Putyin és Mori a tervek szerint körülbelül tizenöt szerződést ír alá, többek között adósságátütemezéssel, leszereléssel, gazdasági együttműködéssel kapcsolatban. Néhány elemző szerint azonban ezeknek a megállapodások nincs komoly jelentőségük, nagyrészt csak a kapcsolatok javulását hivatottak demonstrálni. Bár - teszik hozzá - az is eredmény, hogy a párbeszéd így nem szakad meg. Ennek jegyében a felek hétfőn megegyeztek abban, hogy ezentúl évente találkoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?