Árpád
-2 °C
3 °C

Befektetőkért és könyvekért megy Medgyessy Moszkvába

2002.12.18. 10:25
A Szovjetunióba hurcolt magyar javak visszaszerzése és az orosz államadóság rendezése mellett leginkább befektetőtoborzásra készül Medgyessy Péter Moszkvában. Magyar-orosz csúcstalálkozóra utoljára hét évvel ezelőtt, Horn Gyula kormányzása idején került sor. A miniszterelnököt népes üzletember-delegáció kíséri az orosz fővárosba.
Hét évvel Horn Gyula moszkvai látogatása után Medgyessy Péter december 18-20. között kísérletet tesz a négyszázmillió dolláros orosz államadóság rendezésére, és megkísérli visszaszerezni a II. világháborúban a Szovjetúnióba hurcolt magyar javak egy részét. Erre utal legalábbis, hogy a magyar kormány jegyzékben kérte, hogy a sárospataki könyvtár II. világháború után Szovjetunióba hurcolt köteteit a miniszterelnöki vizit alkalmával adja vissza az orosz kormány.

Még nem adják vissza a könyveket

A magyar álláspont szerint az orosz jogszabályok alapján ezt törvényhozási hozzájárulás nélkül is megteheti a moszkvai kabinet. Az MTI-nek nyilatkozó Kontra Ferenc moszkvai nagykövet szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a könyvek átadására sor is kerül.

Élénkülő kapcsolatok
Bár orosz-magyar csúcstalálkozóra legutóbb hét évvel ezelőtt került sor, és az Orbán-kormány idején némileg megromlott a két ország kapcsolata, az utóbbi időben több magas szintű tárgyalásra is sor került. Az ősszel Kovács László és Csillag István, valamint Lamperth Mónika belügyminiszter járt Moszkvában. A jövő évben a tervek szerint Szili Katalin parlamenti házelnök látogat Oroszországba, és nem kizárt Mádl Ferenc köztársasági elnök látogatása sem. Államfői látogatásra utoljára 1993-ban került sor a két ország között, amikor Borisz Jelcin akkori orosz elnök járt Budapesten.
Befektetőtoborzás, üzletember találkozó

A csúcstalálkozó fő témája két ország közti gazdasági együttműködés kérdése lesz, Medgyessy erről főként Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnökkel tárgyal majd. Az államadóság kérdése mellett befektetők toborzására is sor kerül, a találkozó egyik programpontja a miniszterelnököt kísérő üzletember-delegáció találkozója az orosz üzleti elit képviselőivel. A tervek szerint ünnepélyes keretek között aláírják a MOL és a Jukosz olajipari társaság magyarországi közös vállalatának alapító okiratát.

Egyezmények, ha sikerülnek

A gazdasági kérdések mellett több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerülhet. Medgyessy és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint haditechnikai, légügyi, és idegenforgalmi megállapodást ír alá, amennyiben az előzetes egyeztetések sikerrel járnak. Sor kerülhet a konzuli egyezmények cseréjére is - nyilatkozta Kontra az MTI-nek.

Programja keretében a miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen katona sírját a Kreml mellett. A tárgyalásokon Medgyessy várhatóan szóba hozza a Rudkinóban tervezett II. világháborús magyar temető ügyét is.

A kormányfőt Kovács László, a külügyi, Csillag István, a gazdasági és közlekedési, Németh Imre a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője is elkíséri moszkvai útjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?