Kétszáz orosz szélsőjobbost tartóztattak le

2008.11.04. 14:34
Oroszország felszabadulását (a lengyeleket verték ki 1612-ben) a Népi Egység napján jobboldali szervezetek szélsőséges tüntetéseket rendeztek, kettőt engedély nélkül. A hatóságok rövid úton letartóztattak 200 Hitlert éltető egyént. Oroszországban egyre durvul az idegengyűlölet, a a demonstráción a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú Gárda is felvonult, és a külföldi munkavállalók hazakergetését követelte.

Oroszországban, a Népi Egység napján országszerte megmozdulásokat szervezett a szélsőjobb: Moszkvában mintegy 200 főt őrizetbe vettek kisebb illegális tüntetéseken, melyeknek résztvevői részben náci karlendítéssel és Heil Hitler kiáltásokkal vonultak fel. Közben jogvédők folyamatosan hangoztatják, hogy figyelmeztetnek, hogy Oroszországban fokozódik az idegengyűlölet. A Moszkvai Emberi Jogok Irodájának adatai szerint idén az év első 10 hónapjában 113 "nem szláv küllemű" embert öltek meg, és 340 szenvedett súlyos sérüléseket rasszista indíttatású támadások során.

Moszkvában a hatóságok csak egyet engedélyeztek több szélsőjobbos csoport összesen három tervezett "Orosz Menete" közül, de a tiltott menetek szervezői előre jelezték, hogy így is kivonulnak, a moszkvai önkormányzat pedig figyelmeztette őket, hogy meg fogJa akadályozni az engedély nélküli tüntetéseket. Amelyeken a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú Gárda is felvonult követelve, hogy teljes egészében tiltsák be a munkavállalás céljából érkezők bevándorlását, s a már Oroszországban lévőket küldjék haza. (Pedig Moszkvában, elsősorban az építőipari cégek nyomására, minden évben emelik a szegényebb volt szovjet köztársaságokból érkezők bevándorlási kvótáit.)

Az engedélyezett moszkvai tüntetésen a hivatalos becslések szerint mintegy 1500 ember vett részt, a hasonló megmozdulásokon többek között Szentpéterváron, Vlagyivosztokban és Novoszibirszkben 200-300 fő tüntetett. A Népi Egység napját 2005-ben vezették be, mintegy pótlandó azt a munkaszüneti napot, amelyen a Szovjetunió idején november 7-én az 1917-es "Nagy Októberi Szocialista Forradalomról" emlékeztek meg. Az emberek többsége nem érzi magáénak ezt az ünnepet, amely idén egy munkanap áthelyezésével négynapos lett, viszont a szélsőjobb az előző évekhez hasonlóan idén is országszerte megmozdulásokat szervezett.

A történészek által hevesen bírált "új" ünnep az 1600-as években gyökerezik: a cár 1649-ben rendelte el a Kazanyi Istenszülő ikonja napjának megünneplését annak emlékére, hogy 1612-ben Kuzma Minyin és Dmitrij Pozsarszkij vezetésével az orosz harcosok a csodatévőnek tartott ikon alatt visszafoglalták a Kremlt is, és kiűzték az országból a hódító lengyeleket. Az ortodox egyház a régi Julianus-naptár szerint október 22-én tartotta ezt a jeles napot, "annak emlékére, hogy Moszkva és egész Oroszország felszabadult a lengyelek alól 1612-ben". Az ünnep a Gergely-naptár szerint jelenleg november 4-re esik.  • Hírek
  • Hírek