Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Korrupcióval vádolja az ukrán kormányfőt az orosz ügyészség

2005.01.26. 17:24
Az orosz legfőbb ügyészség tovább nyomoztat Julija Timosenko ukrán ügyvezető kormányfő ellen, aki a vádhatóság szerint még '95-ben kenőpénzt fizetett a védelmi tárca vezetőinek, mint egy energetikai cég vezetője. Julija Timosenko tagadja a vádakat és az ukrán vezetők elleni nyomásgyakorlásként értékelte a moszkvai bejelentést.

Az orosz igazságszolgáltatás folytatja a Julija Timosenko ukrán ügyvezető kormányfő elleni eljárást - közölte szerdán az orosz főügyész. Ezt az ügyet az orosz törvényeknek megfelelően visszük, sem több, sem kevesebb erőfeszítéssel - jelentette ki újságírók előtt Vlagyimir Usztyinov.

Oroszország szeptemberben adott ki elfogatóparancsot Julija Timosenko ellen, miután az ukrán politikus megtagadta, hogy megjelenjen az őt korrupcióval vádoló orosz főügyészség előtt. Arra a kérdésre, letartózhatják-e Julija Timosenkót, ha hivatalos látogatásra Moszkvába utazik, a főügyész csak annyit jegyzett meg, hogy az ügyészségnek nincs joga senkit letartóztatni, ez csak bírósági döntésre történhet.

Julija Timosenko Kijevben elutasította Vlagyimir Usztyinov bejelentését. "Minden kísérlet az ellene indított mondvacsinált vizsgálat újraélesztésére csak az ukrán vezetőkre gyakorolt nyomásnak" tekinthető - tudatta közleményében közeli munkatársa, Olekszandr Turcsinov.

Viktor Juscsenko új ukrán elnök hétfőn Julija Timosenkót választotta ügyvezető kormányfőnek. Kinevezését az orosz sajtó Moszkvának adott pofonként értékelte, miután a "narancsszínű forradalom lelke" heves ellenérzéseket vált ki a Kremlből és az oroszbarát kelet-ukrajnai régiókból.

Moszkva azzal vádolja az ukrán politikust, hogy 1995-ben, egy ukrán energetikai vállalat vezetőjeként kenőpénzt fizetett az orosz védelmi minisztérium vezetőinek, és 2004 őszén rövid ideig az Interpollal is köröztette.