Gerzson
-3 °C
2 °C

Az orosz nagykövet szerint szándékosan támadtak az amerikaiak

2003.04.07. 17:06
Amerikai fegyverekből nyitottak tüzet az orosz diplomaták menetoszlopára az iraki fővárosban. Az amerikaiak szerint a konvoj kereszttűzbe hajthatott. A bagdadi orosz nagyövet szerint azonban szándékosan törtek életére.
Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet szerint amerikai katonák szándékosan vették tűz alá vasárnap az orosz diplomaták autókonvoját az iraki főváros közelében.

Amerikai fegyverből lőttek rájuk

A kezén könnyebb sérülést szenvedett Tyitorenko 11 kollégájával együtt hétfőn érkezett a szíriai határra, ahol a damaszkuszi orosz nagykövetség munkatársai várták őket. A Bagdadból evakuált orosz diplomaták az eredeti tervek szerint hétfő este utaztak volna Moszkvába az orosz polgári védelmi minisztérium különgépén, de az indulást hétfő délután kedd reggelre halasztották, hogy az érintettek egy kicsit kipihenhessék magukat a hosszú és viszontagságos iraki út után.

A nagykövet orosz újságíróknak nyilatkozva a szíriai határon megmutatta az autóikat ért golyónyomokat, amelyek - mint közölte - szakértői vélemények szerint amerikai M-16-os géppisztolyoktól származtak. Tyitorenko elmondása szerint vasárnap ugyanilyen golyót operáltak ki iraki orvosok a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Faludzsában a csoport legsúlyosabban megsérült tagjából, a konvoj egyik gépkocsivezetojéből is. Összesen öt orosz sérült meg az incidens során. A sebesült sofőr egy diplomata társaságában egyelőre Faludzsában maradt, mivel az orvosok szerint még nincs szállítható állapotban.

Tyitorenko orosz zászlóval megkülönböztetett gépkocsijába három golyó fúródott, az egyik a sofőrülésbe. A konvoj hat autójából négyet ért találat.

Kereszttüzbe kerültek?

A híradások szerint láthatóan feldúlt nagyköveten kívül senki nem fogalmazott meg eddig olyan vádat, hogy akár az amerikaiak, akár az irakiak szándékosan lőtték a karavánt, amelynek zöld folyosót biztosított mindkét hadviselő fél. Bagdadi orosz újságírók olyan feltételezésekről számoltak be, hogy az iraki arcvonalak mögé behatolt amerikai mélységi felderítők lőtték az orosz konvojt, iraki menetoszlopnak nézve azt.

Azt sem zárják ki, hogy az orosz diplomaták és újságírók két tűz közé kerültek egy amerikai-iraki összecsapás során. A katari amerikai főhadiszállás eddig annyit közölt, hogy az incidens iraki olyan, katonák által ellenőrzött területen történt, ahol nem harcolnak szövetséges csapatok. Abbasz Halaf moszkvai iraki nagykövet mindeddig elhárította a történtek kommentálását.

Nem zárják be a bagdadi nagykövetséget

Az oroszokat ért atrocitás napirendre került Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági fotanácsadó hétfői moszkvai tárgyalásai során is, de a fehér házi tisztségviselő sem kívánt nyilatkozni az incidenssel kapcsolatban.

Moszkva továbbra sem zárja be bagdadi nagykövetségét, ahol az újabb evakuáció után 12 munkatárs maradt.