Mégis nyomoznak egy orosz újságíró halálának ügyében

2007.10.29. 16:58
Az ügyészség a Novaja Gazeta szerkesztőségének kérelmére új nyomozást indított a lap egy 2003-ban meghalt újságírója, Jurij Scsekocsihin ügyében. A rejtélyes haláleset összefüggésben lehet azzal, hogy a lap munkatársa az oroszországi hatalom legfelsőbb szintjein kutatta a korrupciót.

Újra nyomoznak Jurij Scsekocsihin újságíró, a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettese, képviselő 2003-ben történt rejtélyes halálának ügyében, jelentette be a lap főszerkesztője. Dmitrij Muratov elmondta, az ügyészség a szerkesztőség szeptemberben beadott kérelmére adott válaszában közölte, hogy újra vizsgálják Scsekocsihin halálának körülményeit.

Az újságíró-képviselőnél hirtelen jelentkezett egy rejtélyes tünetegyüttes, majd 16 nap múlva egy kórház intenzív osztályán meghalt. A halál okaként allergiát állapítottak meg, de kollégáinak és családjának meggyőződése, hogy Scsekocsihint megölték. "Előbb fáradtságra panaszkodott, majd a bőrén piros foltok jelentek meg, aztán egymás után mondták fel szervei a szolgálatot, végül az összes haja kihullt" - mondta egy ismerőse.

Scsekocsihin az állami dumában a biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottság helyettes elnöke volt, többek között a csecsenföldi foglyok kiszabadításával, az ottani hadsereg állapotával és a lakosság helyzetével foglalkozott.

Tényfeltárással foglalkozott

Újságíróként tényfeltáró írásairól volt ismert. Élete végén az oroszországi hatalom legfelső szintjein kutatta a korrupciót, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és más titkosszolgálatok magas beosztású hivatalnokai körében, mondta el barátja, Kirill Kabanov, az FSZB volt munkatársa.

Kabanov szerint az újságíró-képviselő barátai maguk akartak utánajárni a történteknek, de a hivatalos szervek részéről semmiféle segítséget nem kaptak, máig várják, hogy megkapják a zárójelentést és a szövetmintákat, hogy azokat egy független laboratóriumban elemeztethessék.

Titokzatos szindróma

Muratov szerint Scsekocsihin halála számos kérdést vet fel: például sem előtte, sem utána Oroszországban senki másnál nem lépett fel ilyen titokzatos allergiás szindróma, egyetlen szakértő sem tudta kideríteni, mi váltotta ki az allergiát, és kérdés, miért helyezték a kórházban éppen oda, ahol előtte egy megmérgezett ismert üzletember feküdt.

A lap munkatársa volt Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró is, akit tavaly október 7-én öltek meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás