Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Peter Orszag igazgató lesz a Fehér Házban

2008.11.24. 21:25
Barack Obama megválasztott amerikai elnök egy magyar származású közgazdászra bízott egy fontos gazdasági posztot. Peter Orszag nem tud magyarul és nem is járt soha Magyarországon.

Peter Orszag lesz a Fehér Ház költségvetési igazgatója, szivárgott ki Barack Obama megválasztott amerikai elnök környezetéből. A 40 éves közgazdász a Wall Street Journal szerint a harmadik legbefolyásosabb pénzügyi felelős lesz az USA-ban.

Orszag szülei még gyerekként vándoroltak ki Magyarországról az USA-ba, ő már nem tud magyarul és soha nem is járt Magyarországon. 2007 óta elnök a kongresszus költségvetési hivatalában. Ez a szervezet költségvetési elemzéseket készít és a pártoktól függetlenül működik.

Peter Orszag és Barack Obama

Orszag 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson szerzett közgazdasági doktorátust. Több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve szerkesztője. Szenvedélyes futó, elvált, két gyermek apja. Magyar származásáról nem szeret beszélni, az MTI informátora szerint az erre vonatkozó kérdéseket lehetőség szerint kerüli.