György
14 °C
24 °C

Homoszexualitással vádolják a román patriarkát

2001.03.23. 13:54
Homoszexuálisnak és a legionáriusnak nevezi a román ortodox egyház fejét, Teoctist pátriárkát, egy a román sajtónak kiszivárogtatott, évtizedekkel ezelőtti titkosszolgálati jelentés. Ion Iliescu államfő szerint több tiszteletet kellene mutatni egy 87 éves ember iránt. A román egyház szerint az állítás "etikátlan emberek szívéből fakadó méreg".

A román sajtó kiemelt helyen foglalkozik azzal a titkosszolgálati jelentéssel, mely a Libertatea újságban jelent meg csütörtökön. A Szekuritáté 1949. augusztus 30-án született jelentése szerint a fiatal Teoctist Arapasu (ma az ortodox egyház pátriárkája) ,,a legionárius mozgalomban részt vett és köztudottan a homoszexualitás gyakorlója".

Ion Iliescu és Teoctist pátriárka A Monitorul fényképe.
Az év elején a román sajtóban megjelentek már részletek a jelentésből, de akkor csak a pátriárka legionárius tevékenységére utaló részek láttak napvilágot. A legionárius mozgalom Romániában a nyilasok mozgalmához hasonlóan a náci szervezkedési modellt vette alapul, fő szervezetük a Vasgárda (Garda de fier) volt.

Az adatokat szolgáltató munkatársat menesztik

A jelentést a Szekuritáté iratait ellenőrző országos bizottság - Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, CNSAS - egyik munkatársa, Gheorghe Catalan szivárogtatta ki a sajtónak. A CNSAS elnöke, Gheorghe Onisoru szerint elképzelhető, hogy Catalant menesztik, hiszen közhivatalnoki tisztségével visszaélt, mikor a jelentést eljuttatta a sajtónak.

A román titkosszolgálat, a SRI elismerte, hogy létezik egy megfigyelési dosszié, amelyben Teoctist pátriárka személyével foglalkoznak, azt át is adták további tanulmányozásra az iratellenőrző bizottságnak. Az újságok által idézett vádakat tartalmazó jelentés létezéséről egyelőre nem tudnak.

'Etikátlan emberi szívből fakadó méreg'

A Teoctist pátriárkát érő vádak Ion Iliescu államfőt is felháborították: szerinte egy 87 éves embert, már az egyházban betöltött szerepe miatt is, jobban kellene tisztelni. Az államfő a vádakat ,,tisztességteleneknek" nevezte, és visszautasította azokat.

A Monitorul lapnak nyilatkozó román egyházi méltóság Vincentiu Ploiesteanu, a pátriárka püspöke szerint lehetetlen kommentálni ,,ezt az etikátlan emberi szívből fakadó mérget".

A román ortodox egyház befolyásos intézménnyé nőtte ki magát az elmúlt tizenkét év alatt. A felmérések szerint a lakosság több mint 80 százaléka bízik meg az egyházban.