Szabolcs
20 °C
35 °C

Örülnek Európa Oszama bin Ladenje elfogásának

2008.07.22. 12:02
Szerbia európai elkötelezettségét erősíti Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök elfogása, amit eddig mindenki üdvözölt. Sokan viszont máris a többi háborús bűnös elfogását sürgetik. Külföldi vezetők mondták:

David Miliband, brit külügyminiszter:

Fényesebb jövőhöz segíti hozzá Szerbiát Radovan Karadzsics elfogása, mondta kedden a brit külügyminiszter. Brit lapértesülés szerint külföldi hírszerzők adták az információt Belgrádnak a volt boszniai szerb vezető hollétéről. A brit kormány első reakciójaként "jó hírnek" nevezte Karadzsics kézre kerítését, ami megnyitja az utat Szerbia és az egész térség "fényesebb, európai jövője felé".

Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet:

A diplomata BBC-nek nyilatkozva "Európa Oszama bin Ladenjének" nevezte Karadzsicsot.

Angela Merkel, német kancellár: Szerbia európai elkötelezettségét erősíti Radovan Karadzsics elfogása. A súlyos háborús bűnökkel vádolt Karadzsics őrizetbe vétele rendkívül jó hír az egész Balkán számára. Karadzsics elfogása hatalmas lépést jelent az igazságosság, a megbékélés és a béke helyreállítása irányában a térségben. Szerbia új államfője, Borisz Tadics ezzel nagymértékben megerősítette országa európai elkötelezettségét.

Pozsony:

A szlovák külügyminisztérium kedden rövid nyilatkozatban üdvözölte Radovan Karadzsics elfogását. A szlovák diplomácia nagyra becsüli a szerb hatóságok sikerét, ami Pozsony szerint jó bizonyíték arra, hogy az új szerb kormány határozottan és kompromisszumok nélkül akarja teljesíteni a Szerbia európai integrációjának felgyorsítását szolgáló célokat. Szlovákia a továbbiakban is támogatni fogja a Szerbia uniós csatlakozását célzó törekvéseket.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője:

Radovan Karadzsics letartóztatása után a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze várhatóan bejelenti, hogy Szerbia együttműködik a hágai testülettel. A szerb hatóságok jó munkát végeztek. Bizonyságot tettek arról, hogy teljes mértékben együtt akarnak működni a Nemzetközi Törvényszékkel.

Alexander Stubb, finn külügyminiszter:

"Kétségtelenül jó kezdet Karadzsics elfogása, de még néhány háborús bűnöst el kell fogni, mielőtt tovább lehetne lépni a kapcsolatok rendezésében."

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke: Radovan Karadzsics elfogása terhet vesz le a boszniai Szerb Köztársaságról, mert meg fog szűnni az a nyomás, amely volt elnöke miatt évek óta rá nehezedett.Nem kell attól tartani, hogy Karadzsics elfogását a Szerb Köztársasággal való leszámolásra használják fel, ugyanis az egykori boszniai szerb elnököt önálló felelősség terheli. A boszniai Szerb Köztársaság hivatalos álláspontja az, hogy minden háborús bűnökkel vádoltnak felelnie kell tetteiért. Bebizonyosodott, hogy Radovan Karadzsics nem Bosznia és Hercegovinában bujkált. Mindazok, akik éveken át ezt állították, s nyomást gyakoroltak a Szerb Köztársaságra, büntették azt, anélkül, hogy meggyőződtek volna róla, hogy nem itt volt, itt nem lehetett volna elfogni.

Göncz Kinga, külügyminiszter:

Radovan Karadzsics elfogása a szerb kormány világos jelzése az Európai Unió felé, a Borisz Tadics vezette kormány valóban elkötelezett, hogy együttműködjön a hágai törvényszékkel. Az EU és Szerbia közeledésének egyik leglényegesebb kikötése a háborús bűnösök, ezen belül a két legkeresettebb Radovan Karadzsics és Ratko Mladics volt hadseregparancsnok kiadatása volt.

Moszkva:

Szerbia belügyének tekinti Oroszország Radovan Karadzsics letartóztatását, közölték kedden Moszkvában orosz külügyi források. Az orosz külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó képviselője úgy fogalmazott, hogy a szerb félnek magának kell döntést hoznia Karadzsics további sorsáról, beleértve kiadatását a Nemzetközi Törvényszéknek.

Haris Silajdzsics, a boszniai államelnökség soros bosnyák elnöke:

Karadzsics elfogása után megkönnyebbülnek a boszniai népirtás áldozatainak hozzátartozói. Belgrádi internetes hírportálok szerint Silajdzsics méltatta a szerbiai kormányt és Tadicsot, amiért volt bátorságuk letartóztatni Karadzsicsot, de emlékeztetett arra, hogy egy másik vádlott, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Karadzsics társa még szökésben van.

Zlatko Lagumdzsija, a boszniai Szociáldemokrata Párt elnöke:

Karadzsics letartóztatása azt bizonyítja, hogy "amikor egy állam akar valamit, akkor képes is (azt megcselekedni)". A bosnyák politikus közölte, hogy Karadzsics az etnikai sokszínűség megsemmisítésének a jelképe. Azt várja, hogy a hágai vádlott elfogása után Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke lemond a Karadzsics által adományozott kitüntetésről. A politikus biztos abban, hogy Szerbia "új lökést kap" az európai uniós tagság felé vezető úton, ezáltal pedig Bosznia is lehetőséget kap arra, hogy Szerbiával együtt tagjelöltté váljon.

Sulejman Tihic, a muzulmán Demokratikus Akciópárt (SDA) elnöke:

Ő is üdvözölte Karadzsics elfogását, a boszniai Szerb Köztársaságot pedig "az ő művének nevezte", utalva a bosnyákok körében ma is elevenen élő meggyőződésre, hogy a boszniai Szerb Köztársaság a Karadzsics és Mladics által "levezényelt" népirtás révén jött létre. Tihic szerint a Karadzsics elleni jogi eljárás sok kérdésre ad majd választ az 1992-95-ös boszniai háború jellegére, de a vádlott szerepére vonatkozóan is. Tihic nem hitt abban, hogy Karadzsicsot valaha is elfogják, s azt gyanította, hogy a szökevény Boszniában vagy Montenegróban (ott élt az édesanyja) bujkál, de arra nem gondolt, hogy Szerbiában rejtőzködik.