Amerikai tábornok Irak élén?

2003.03.09. 18:42
A Pentagonban az 51 éves, libanoni származású John Abizaid háromcsillagos tábornokot szemelték ki a Szaddám Huszein elnök utáni iraki átmeneti időszak levezénylő karmesterének - írja legújabb számában a francia Le Journal du Dimanche (JDD). A West Point-i katonai akadémián társai "őrült arabként" becézték kollégájukat. Hírnevét annak a fegyverténynek köszönheti, hogy az 1983-as grenadai invázió idején egy bulldózer nyergéből egyedül vezetett támadást egy kubai egység ellen.
A Pentagonban az 51 éves, libanoni származású John Abizaid háromcsillagos tábornokot szemelték ki a Szaddám Huszein elnök utáni iraki átmeneti időszak levezénylő karmesterének - írja legújabb számában a francia Le Journal du Dimanche (JDD).

A miniszter saját embere

A jól értesült párizsi hetilap tudni véli: Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter karácsony előtt személyes nyomásgyakorlással kényszerítette ki, hogy az o szemében túlságosan is óvatosnak minősülő Tommy Franks tábornok, az Öböl térségébe vezényelt haderők főparancsnoka helyettesként maga mellé vegye Abizaidot. A kaliforniai születésű, arabul folyékonyan beszélő katonatiszt a Harvard egyetemen szerzett diplomát közel-keleti szakismeretekből, és kinevezéséig Rumsfeld fegyvernemek közti összekötő szárnysegédjeként dolgozott a Pentagonban.

A védelmi miniszter - írja a JDD - ezzel a kinevezéssel próbál megágyazni saját emberének a bagdadi amerikai kormányzói poszton a Szaddám távozása utáni utáni időszakra. Rumsfeld kiválasztottját nemcsak szakirányú képzettsége, a térségben teljesített számos különleges megbízatása során szerzett tapasztalatai, kivételes terepismerete, kiváló képességei is alkalmassá teszik a neki szánt szerepkörre.

Őrült arabként becézték

Abizaid a 70-es években Husszein jordániai király speciális egységeinek kiképzését irányította, az 1991-es öbölháború idején az iraki Kurdisztánban bevetett ejtőernyős alakulat parancsnoka volt, a szintén észak-iraki "Provide Comfort" kódnevű misszió keretében o hozta létre azt a hírszerző hálózatot, amely a kurd lakossággal való együttműködést biztosította.

A West Point-i katonai akadémián társai "őrült arabként" becézték kollégájukat. Hírnevét annak a fegyverténynek köszönheti, hogy az 1983-as grenadai invázió idején egy bulldózer nyergéből egyedül vezetett támadást egy kubai egység ellen.

Jó szolgálatot tesz

Az új főparancsnok-helyettest a Pentagonban a "modernek" közé sorolják, szemben négycsillagos felettesével. Az 57 éves Franks tábornokról az a vélemény, hogy a kelletténél konzervatívabb, hajlik a katonai és diplomáciai megközelítés vegyítésére. A JDD a brit sajtóra hivatkozva adja elő, hogy Abizaid kinevezése tulajdonképpen Rumsfeld manővere, aki Frankset túlzottan is aggályoskodónak tekinti, és saját embere révén közvetlen ellenőrzést szeretne gyakorolni a főparancsnok felett.

Egyelőre korai lenne biztosra venni, hogy Abizaid lesz a háború utáni Irak katonai kormányzója, a Katarba telepített központi amerikai parancsnokság második posztján azonban mindenképpen jó szolgálatot tesz az amerikai hadsereg imázsának - állapítja meg a JDD.  • Tippek
  • Hírek