Valér
4 °C
8 °C

Polgárháborútól 'mentett meg' minket az orosz veterán

2006.10.17. 17:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Felelevenítették az 1956-os jelszavakat Budapesten, nyilatkozta egy ötvenhatos veterán orosz alezredes, aki szerint ötven évvel ezelőtt a szovjet hadsereg beavatkozása nélkül a 'lázadás' polgárháborúvá fajult volna.

Egy orosz veterán szerint "polgárháború tűzfészkeit oltották" 1956-ban Magyarországon, ahol "nemcsak az államhatalom, hanem a társadalom is két táborra szakadt".

Kisebbségben a józan demokraták

"Bármit is mondjanak ma, a magyarok közötti gyűlölet és fegyveres szembenállás azután jött létre, hogy maguk a magyarok egy októberi demonstrációra lőttek Budapesten" - utalt a Parlamentnél október 25-én lezajlott eseményekre Borisz Bratyenkov nyugalmazott alezredes az Ogonyok című hetilap legfrissebb számában megjelent olvasói levelében.

"A magyar KGB (állambiztonsági szolgálat) hibás döntése után fegyvert fogtak a forradalmárok" - írta az egykori szovjet összekötő hadnagy, aki főleg az "anarchisták, horthysták, fasiszták és külföldiek robbanó elegyét" sorolta ebbe a kategóriába. "Nem vitatom, voltak józan demokraták is, de ezek kisebbséget alkottak" - tette hozzá.

Kölcsönös leszámolások kezdődtek

"Magyarország a háború alatt Németország csatlósa volt, s a lakosság egy részének horthysta-fasiszta világnézete nem változott. Ezek az emberek beolvadtak az elégedetlenek soraiba. A hadsereg ezeknek is, azoknak is osztott a fegyverek egy részéből. Maga (a hadsereg) is megoszlott, bár aktívan nem vett részt az eseményekben. Spontán és nem spontán módon kölcsönös leszámolások kezdődtek. Két hatalmi csoport szerveződött önállóan" - emlékezett vissza Bratyenkov, akit 23 évesen vezényeltek Nyugat-Ukrajnából Magyarországra.

"A fegyveres harc ilyen körülmények között elkerülhetetlen" - vélte a veterán, aki arról ma sem akar ítéletet mondani, hogy mennyire megfontoltan cselekedett a szovjet vezetőség. De a mi beavatkozásunk nélkül a lázadás minden bizonnyal polgárháborúvá fajult volna" - formált "objektív" véleményt a nyugalmazott alezredes.

Nem törődtek bele

Az Ogonyok az olvasói levelet 1956-os és 2006-os felvételekkel illusztrálta, "forradalomtól forradalomig" cím alatt, s megfejelte egy bevezetővel.

"Az 1956-os megmozdulásokat azok kezdték, akik demokráciát akartak, de a húsdarálóba bekerültek a sztálinista múltú helyi kommunisták és azok, akik nem törődtek bele a nagy háborúban elszenvedett vereségbe."

Felelevenítették a régi jelszavakat

"Fél évszázad múltán 1956 újra viszonyszámmá válik. Budapesten megint az - ezúttal szociálliberális - kormány megdöntését ígérik. Bár a döntés nincs többé Moszkva kezében, felelevenítették a régi jelszavakat: eltávolítani az átvedlett kommunistákat, kiszabadítani a politikai foglyokat (honnan veszik őket az EU-ban?), sőt visszaállítani az 1918 előtti határokat."

"Objektív nézőpontból ez képtelenség. De szubjektív nézőpontból törvényszerűség, mert a feldolgozatlan múlt óhatatlanul visszatér."