Árpád
-2 °C
4 °C

Oszama bin Laden Koszovóban

2000.04.28. 16:53
A Tanjug jugoszláv hírügynökség állítása szerint Oszama bin Laden, a hírhedt szaúdi terrorista, az FBI körözési toplistájának állandó tagja Koszovóba utazott, hogy szerbek elleni merényletekre készítse fel a módszerei iránt érdeklődést mutató albán "testvéreit".
A jugoszláv hírügynökség szerdai jelentésében arról is beszámolt, hogy az Afganisztánból Koszovóba érkező bin Laden egy 500 főből álló csapatot alakított, és már a célpontokat is kijelölte gárdája számára. A hírt a KFOR pristinai képviselője azonnal cáfolta, majd hozzátette, nem ez az első eset, hogy a szaúdi terroristavezért összefüggésbe hozzák a koszovói konfliktussal, jelenlétét azonban eddig egy alkalommal sem sikerült bizonyítani.

Oszama bin Laden
FBI körözési toplistájának állandó tagja
Elgondolkodtató a Tanjug állítása azoknak a pár héttel ezelőtt napvilágot látott értesüléseknek a tükrében is, melyek Oszama bin Laden súlyos (halálos?) betegségéről tudósítottak.

Koszovóban közben tovább folytatódtak a Szerbiában bebörtönzött albánok szabadon bocsátását és az ENSZ jelenlétének meghosszabbítását követelő tüntetések. A főleg fiatalokból álló demonstrálók eltorlaszolták a város főbb utcáit, s áthaladást csak a KFOR, az UNMIK (Ideiglenes ENSZ Kormányzat) és a mentőautók részére engedélyeztek. A tüntetőkkel való szolidaritást vállalva szerdán a város két fő piaca sem nyitott ki.

A megmozdulásokat szervező, Polgári Est nevet viselő civil szervezet képviselői kijelentették: a már halálos áldozatot is követelő tüntetések addig tartanak, míg bebörtönzött honfitársaikat szabadon nem engedik.

A Szerbiában fogva tartott albánok számát illetően igen eltérő számok láttak eleddig napvilágot. Míg a szerb igazságságügy miniszter április 22-i nyilatkozatában 960 bebörtönzöttről tett említést, addig egy belgrádi emberi jogi alapítvány 2500-ra teszi a Szerbiában "eltűnt" személyek számát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?