Oszama bin Laden Koszovóban

2000.04.28. 16:53
A Tanjug jugoszláv hírügynökség állítása szerint Oszama bin Laden, a hírhedt szaúdi terrorista, az FBI körözési toplistájának állandó tagja Koszovóba utazott, hogy szerbek elleni merényletekre készítse fel a módszerei iránt érdeklődést mutató albán "testvéreit".
A jugoszláv hírügynökség szerdai jelentésében arról is beszámolt, hogy az Afganisztánból Koszovóba érkező bin Laden egy 500 főből álló csapatot alakított, és már a célpontokat is kijelölte gárdája számára. A hírt a KFOR pristinai képviselője azonnal cáfolta, majd hozzátette, nem ez az első eset, hogy a szaúdi terroristavezért összefüggésbe hozzák a koszovói konfliktussal, jelenlétét azonban eddig egy alkalommal sem sikerült bizonyítani.

Oszama bin Laden
FBI körözési toplistájának állandó tagja
Elgondolkodtató a Tanjug állítása azoknak a pár héttel ezelőtt napvilágot látott értesüléseknek a tükrében is, melyek Oszama bin Laden súlyos (halálos?) betegségéről tudósítottak.

Koszovóban közben tovább folytatódtak a Szerbiában bebörtönzött albánok szabadon bocsátását és az ENSZ jelenlétének meghosszabbítását követelő tüntetések. A főleg fiatalokból álló demonstrálók eltorlaszolták a város főbb utcáit, s áthaladást csak a KFOR, az UNMIK (Ideiglenes ENSZ Kormányzat) és a mentőautók részére engedélyeztek. A tüntetőkkel való szolidaritást vállalva szerdán a város két fő piaca sem nyitott ki.

A megmozdulásokat szervező, Polgári Est nevet viselő civil szervezet képviselői kijelentették: a már halálos áldozatot is követelő tüntetések addig tartanak, míg bebörtönzött honfitársaikat szabadon nem engedik.

A Szerbiában fogva tartott albánok számát illetően igen eltérő számok láttak eleddig napvilágot. Míg a szerb igazságságügy miniszter április 22-i nyilatkozatában 960 bebörtönzöttről tett említést, addig egy belgrádi emberi jogi alapítvány 2500-ra teszi a Szerbiában "eltűnt" személyek számát.  • Hírek
  • Babaváró hitel