Vencel
15 °C
23 °C

Megtalálták bin Laden búvóhelyét?

2004.02.22. 10:00
Amerikai és brit speciális alakulatok lokalizálták Oszama bin Ladent Pakisztánban - írta a Sunday Express című vasárnapi brit lap.
Az amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozó brit bulvárlap szerint a hírhedt terrorista vezér Pakisztán észak-nyugati hegyvidékes részén bujkál. Oszama bin Ladent közel félszáz fanatikus híve védi.

A lap úgy tudja, hogy az al-Kaida vezetőjének legutóbbi, az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban tavaly szeptemberben lejátszott videó üzenete vezette nyomra a szakértőket, akik azonosítani tudták a felvételen látható földrajzi környezetet. A helyszínre vezényelt amerikai és brit speciális alakulatok a helyszínen szerzett értesülésekkel alapján biztosak abban, hogy rátaláltak bin Ladenre.

Tizenhat négyzetkilométer

- Sarokba szorítottuk, nem menekülhet - fogalmazott a brit lapot tájékoztató forrás. Oszama bin Laden és emberei egy mintegy tizenhat négyzetkilométernyi térségen belül bujkálnak. A területet folyamatosan ellenőrzés alatt tartja egy amerikai kém műhold.

Az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, Richard Myers tábornok a hét közepén beszélt arról, hogy az Egyesült Államok rendkívül komoly és intenzív erőfeszítéseket tesz Oszama bin Laden elfogása érdekében.

A tábornok nem említette, hogy merre keresik az al-Kaida vezetőjét. A nemzetközi sajtó ugyanakkor arról számolt be, hogy az elmúlt napokban váratlan villámlátogatást tett Pakisztánban George Tenet, az Amerikai Hírszerző Ügynökség igazgatója.