Klaudia
-4 °C
2 °C

Váratlan ellenállás Dél-Irakban

2003.03.23. 12:29
Fellángoltak a harcok a dél-iraki Umm-Kaszrnál, a szövetségesek a vártnál komolyabb ellenállásba ütköztek Nászríjnál. Hajnalban egy amerikai Patriot eltalált egy brit harci gépet. Egy amerikai katona meghalt, tizenhárom megsebesült, amikor a 101. légi deszant hadosztály észak-kuvaiti táborában egy katona kézigránátokkal támadt társaira.
Az iraki ellenállás nyomán megtorpant az amerikai erők előrenyomulása Násziríja városánál, az Eufrátesz folyó fontos átkelőjénél. Újra fellángoltak a harcok a dél-iraki Umm-Kaszrnál - jelentette a BBC. A kikötőváros nagy része a szövetséges alakulatok ellenőrzése alatt áll, ám a városban több helyen civil ruhába öltözött iraki harcosok szórványos ellenállása tapasztalható. Az amerikai tengerészgyalogság tankokkal támadott egy lakóházat a kikötőváros lakónegyedében. A CNN értesülései szerint körübelül száz köztársasági gárdista harcolhat még Umm-Kaszrban. A város bevételéről először két napja számoltak be.

Több száz sebesült?

Fotó: EPA / Terry RichardsMuhammad Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter vasárnap Bagdad megerősítette az iraki ellenállásról szóló híreket Násziríjánál, és hősöknek nevezte az Umm-Kaszrban harcoló irakiakat. Szavai szerint a város védői leckét adtak az amerikai-brit "gengsztereknek". Hozzátette, hogy a hatalmon lévő Baasz Párt hétmillió felfegyverzett tagját mozgósították az ország egész területén a "megszálló hordák" elleni harcra, és további hatmillió önkéntes vár bevetésre Irak különböző pontjain, "a szükséges helyeken".

Az iraki tájékoztatási miniszter adatai szerint Bászra bombázásánál 77 polgári személy vesztette életét, 366 pedig megsebesült. Tikrit bombázásánál több lakóház romba dőlt, a város múzeuma és egy szálloda is találatot kapott a bagdadi tévé szerint: legalább négy ember halt meg és 13 megsebesült a szombati légicsapások következtében.

Patriot találta el a brit gépet

A katari brit központi parancsnokság szóvivője vasárnap délelőtt hivatalosan közölte, hogy valószínűleg szövetséges tűz áldozata lett egy hajnalban eltűnt brit vadászgép: az iraki küldetésből visszatérő gépet egy amerikai Patriot légvédelmi rakétaüteg lőtte le. A britek a szövetséges hadműveletek minden eddigi napján légi veszteségeket szenvedtek, és egyetlen alkalommal sem ellenséges tűz miatt. A korábbi napokban három lezuhant helikopteren összesen 14 tengerészgyalogos, illetve légi felderítő vesztette életét. Irak állítása szerint az inváziós amerikai-brit erők öt repülőgépét és két helikopterét lőtték le, míg egy amerikai szóvivő ezt cáfolva közölte: nincs tudomásuk eltűnt repülőgépekről vagy pilótákról.

Irak foglyokat ejtett?

Abbasz Halaf, Irak moszkvai nagykövete vasárnap arról tájékoztatta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséget, hogy két pilótát élve elfogtak, s "a későbbiekben a Bagdadban akkreditált újságírók közvetlenül is találkozhatnak velük". Az amerikai-brit erőkkel szembeni ellenállásra buzdított és az iraki hadsereg helytállását méltatta vasárnapi sajtóértekezletén Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök, aki közölte: hamarosan - néhány órán belül - elfogott ellenséges katonákat mutat be a bagdadi tévé.

Sértődött katona támadása

Egy amerikai katona meghalt, tizenhárom megsebesült a 101. légi deszant hadosztály észak-kuvaiti táborában vasárnapra virradóra véghezvitt kézigránátos támadás 13 áldozata közül. A támadást feltehetőleg a hadosztály egyik katonája sértődöttségből hajtotta végre a Camp Pennsylvania tábor parancsnoki-vezetési sátrában. A katonát a feljebbvalóival szembeni engedetlenség miatt helyezték a táborba, és büntetésből nem tarthatott bajtársaival, akik már Dél-Irakban meneteltek a hadosztály zömével.