Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A vezérek sem tudják meddig tart még

2003.03.30. 19:38
A szövetséges hadműveletek két legfőbb katonai irányítója is meglehetősen bizonytalan előrejelzéseket adott vasárnap az iraki háború várható hosszáról, de brit és amerikai részről is cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint hosszas szünet következik a hadműveletben az utánpótlási hiányok miatt. Meghalt a brit ITN egy újabb helyszíni tudósítója is.

A folytatáshoz szükséges dolgok

Ez utóbbi értesüléseket Al Lockwood, a katari brit parancsnokság szóvivője vasárnap a BBC-ben rémhírnek minősítette, és utalt arra, hogy ezt már a Pentagon is cáfolta. Lockwood szerint mindössze arról van szó, hogy "most szállítjuk a megfelelő helyekre a folytatáshoz szükséges dolgokat", de ez teljesen szokványos hadszíntéri művelet. Tommy Franks tábornok, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke vasárnap szintén kijelentette, hogy nincs semmiféle szünet a hadműveletekben és tagadta azt is, hogy nézetkülönbségek lennének közte és a Pentagon legfelső vezetése között a háborúhoz szükséges haderő nagysága ügyében. Tagadta, hogy a hadművelet megkezdése előtt nagyobb létszámú csapatkontingenshez ragaszkodott volna. Franks azt nem zárta ki egyértelműen, hogy a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntését célzó hadművelet a nyárig eltart. - Sohasem lehet tudni, hogy meddig tart egy háború - mondta. Frankshez hasonlóan kitérő választ adott a háború hosszát firtató kérdésre Richard Myers tábornok, az amerikai egyesített vezérkar elnöke.

Meghalt az ITN második riportere

Amerikai katonák közé hajtott teherautójával egy merénylő vasárnap Kuvaitban, egy amerikai katonai támaszpontnál. Az incidensnek hírek szerint 15 sebesültje van, de senki sem halt meg. A dél-iraki Bászra környékén vasárnap jelentős hadműveletekbe kezdtek a térségben állomásozó brit erők. A brit erők 30 hadifoglyot ejtettek, és az ütközetben további 30 iraki katona elesett. Meg nem erősített hírek szerint a vasárnap kora reggel kezdődött harcokban a britek több magas rangú iraki tisztet, köztük egy tábornokot is foglyul ejtettek. A megölt irakiak között volt a rendszerhez hű Köztársasági Gárda egy ezredese is. Bászra belterületén már szombaton is rajtaütésszerű akciót hajtottak végre brit páncélosok, több iraki harckocsit és tüzérségi állást kilőve, valamint ledöntve Szaddám Huszein iraki elnök két szobrát. Vasárnap meghalt a brit kereskedelmi tévék híradóit készítő ITN televíziós cég második riportere is Irakban. Gaby Rado, aki a Channel 4 híradóit tudósította, Észak-Irakban, egy szálloda tetejéről zuhant le; az első hírek szerint halála nem volt összefüggésben katonai cselekményekkel.

Cook magyaráz

Magyarázó nyilatkozatot adott ki vasárnap Robin Cook volt brit külügyminiszter, aki komoly felzúdulást keltő és bírálatok sorát kiváltó, aznap megjelent cikkében azt írta, hogy az Irakban harcoló brit erők hazatértét szeretné. Cook vasárnapi nyilatkozatában úgy magyarázta a Sunday Mirrorban megjelent írását, hogy abban nem a brit haderő azonnali hazahívását követelte - ahogy azt a cikket azonnal és élesen elítélő politikusok értelmezték -, hanem csak annak a vágyának adott hangot, hogy a háború érjen véget győzelemmel és főleg minél gyorsabban, mielőtt még sokkal többen esnek áldozatául. Hozzátette ugyanakkor: továbbra is úgy tartja, hogy azoknak, akik gyors és könnyű háborút ígértek, magyarázattal kell szolgálniuk arra, hogy miért nagyobb az ellenállás a tervezettnél, és arra is, hogy miként akarják bevenni Bagdadot további áldozatok nélkül.