Sára, Márió
2 °C
6 °C

A rezsimnek vége, káosz és fosztogatás Irakban

2003.04.11. 21:41
Összeomlott Szaddám Huszein rezsimje, az iraki nagyvárosokban nagyarányú fosztogatás folyik. Moszul védői megadták magukat, a szír határnál azonban heves harcok folynak. Összefoglaló a 23. napról.
A rezsim összeomlott

A Fehér Ház szóvivője szerint vége van Szaddám Huszein diktátor rendszerének, amely elvesztette Irak feletti ellenőrzését. Ari Fleischer szóvivő mindamellett azt is hangsúlyozta, hogy még korai lenne kihirdetni a győzelmet. "Kétségtelen, hogy a rezsim elvesztette az ellenőrzést az ország felett. Ez nagy fordulópont Irak népének életében. A rezsimnek vége. A katonai küldetés azonban még tart, noha a rezsim úgyszólván eltűnt. Szaddám Huszein iraki elnök Baasz Pártjának hívei helyenként továbbra is ellenállnak, noha a központi kormány összeomlott. A harcokban még lehetnek sebesültek és halottak" - tette hozzá Ari Fleischer.

Moszul védői megadták magukat

Az iraki hadsereg 5. hadteste Moszul térségében megadta magát az amerikaiaknak. Moszul és Kirkuk az amerikai különleges erők kezére került. A két olajváros elfoglalását délben jelentette be az amerikai központi parancsnokság (Centcom) szóvivője. A szóvivő kijelentette: még eldöntendő kérdés, hogy a magukat megadó irakiakat hadifogolyként kezelik, vagy esetleg hazaengedik őket.

Az első amerikai különleges egységek délután vonultak be Moszul központjába. Az AFP jelentése szerint 11 terepjáró gépkocsi hajtott be a városba a dohúki úton több tucat katonával. Mögöttük a Kurdisztáni Demokrata Párt mintegy 300 harcosa haladt. A csapatok átvonultak az előző napi fosztogatások után teljesen kihalt városon, hogy az egyik leghatalmasabb arab törzsfő, Ibrahim Attallah el-Dzsuburi házához jussanak. Ezután a katonák elértek olyan kormányépületet, amely fosztogatók prédájává vált. Háromnegyed órával késobb orvlövészek vették tűz alá őket. Ezt követően egy részük a repülőtérhez vonult, hogy ellenőrzése alá vonja azt.

Előzőleg amerikai és iraki erők Moszulra érvényes tűzszünetben egyeztek meg kurd és amerikai források szerint. A város nemcsak olajmezői, hanem légikikötője és rakétabázisa miatt is stratégiai jelentőséggel bír.

Bagdadban még aktívak a milicisták

Bagdadban pénteken a kora hajnali órákban ismét összecsapások voltak az amerikai erők és a Szaddám-párti fegyveresek között, akiknek kezében még mindig vannak elszigetelt területek az iraki fovárosban. Ezzel egy időben összetűzésekre került sor síita fegyveresek és az elnökhöz hű Fidáíjín Szaddám milícia között is.

Reggel újrakezdődtek az előző napi fosztogatások Bagdadnak azokban a körzeteiben, amelyeket elhagytak az arab önkéntesek. Felgyújtották a kereskedelmi minisztériumot is. A város központjában kereskedők tüzet nyitottak az üzleteiket kirabolni próbálókra. A tulajdonosok lőfegyverekkel is védik árujukat a tömegtől. A lövöldözésben legalább 25-en megsebesültek. Ugyanakkor a Katarban állomásozó amerikai központi parancsnokság brit szóvivője úgy vélekedett, hogy nem kell káosztól tartani, mert bár vannak Bagdadban kisebb rendzavarások, a város nagy részét a szövetségesek ellenőrzésük alatt tartják.

Amerikai katonák az iraki fővárosban megakadályoztak egy újabb öngyilkos merényletet őrjáratozó katonák ellen. A katonáknak sikerült idejében feltartóztatniuk egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsit. A CNN tudósítójának jelentése szerint az amerikai katonák ezenkívül felfedeztek két olyan műhelyt, amely öngyilkos merényletekhez szükséges anyagok és robbanócsapdák előállítására szolgáltak.

Harcok a szír határnál

A szövetséges erők péntekre virradóra légicsapást mértek Szaddám Huszein féltestvérének - és az iraki titkosszolgálat egykori vezetőjének - a Bagdadtól 110 kilométerre nyugatra, Ramadi település közelében lévő házára. Amerikai védelmi tisztségviselők "meglehetősen biztosak" abban, hogy sikerült megölniük Barzan Ibrahim al-Tikritit. Al-Tikriti a nyolcvanas években állt a mindenható iraki titkosszolgálat, a Muhabarat élén, majd kilenc éven át iraki ENSZ-nagykövet volt Genfben, ahol feltételezések szerint titkos pénzügyi és céghálózatot épített ki az iraki elnök számára.

Heves harcok folynak már csaknem három hete a szíriai határ közelében, Kuam városánál. Ezt a The New York Times fedte fel. A televíziós kamerák látkörén kívül folyó harcokban amerikai elitalakulatok - zöldsapkások - és brit osztagok támadják az iraki Különleges Köztársasági Gárda és a különleges biztonsági szolgálat egységeit. Az iraki erők az Eufrátesz közelében, a vasút mentén egy kiterjedt területen fekvő komplexumot védenek, a létesítmények között van egy műtrágyagyár és egy víztisztító üzem. A védők szívós kitartása miatt az amerikaiak arra gyanakodnak, hogy Scud rakétákat vagy más tiltott fegyvert rejtegethetnek ott.

A Bagdadtól 310 kilométerre északnyugatra lévo Kuamon át vezet a legrövidebb út Szíriába. Az 1991-es öbölháborúban iraki ballisztikus rakéták indítóállásai voltak ezen a területen. Az amerikai katonai vezetés azt is lehetségesnek tartja, hogy az iraki legfelsőbb vezetés Szíriába menekülő tagjait védik a Különleges Köztársasági Gárda és a különleges biztonsági szolgálat alakulatai.

A kuami helyzet a lap forrásai szerint egyike azoknak a bizonytalansági tényezőknek, amelyeket a katonai vezetésnek figyelembe kell venni, hiszen az ország egyharmada még mindig a szövetséges erők ellenőrzésén kívül esik.