Bush a keleti szobában

2003.03.06. 17:59
Olyan téves híresztelések terjedtek el, hogy George Bush amerikai elnök mai sajtótájékoztatóján bejelenti, hogy elfogták Oszama bin Ladent, a szaúdi születésű terrorista vezért. Az információt cáfolták, hírmagyarázók ugyanakkor megjegyzik: Bush legutóbb a Fehér Házban november 7-én - a jelenleg érvényben lévő Irak-ellenes BT-határozat meghozatalának előestéjén - tartott sajtóértekezletet, nem számítva azokat tájékoztatókat, amelyeket külföldi vendégei társaságában adott.
George Bush amerikai elnök csütörtök estére bejelentett fehér házi sajtóértekezlete után Washingtonban olyan híresztelések kaptak lábra, hogy az elnök azt közli majd, elfogták Oszama bin Ladent, a szaúdi születésű terrorista vezért, ezt azonban az amerikai kormányzat különböző berkeiből határozottan cáfolták. Maga Ari Fleischer elnöki szóvivő is úgy fogalmazott, hogy nem várható semmilyen bejelentés sem.

Legutóbb november 7-én

A szóvivő elmondta: az elnök bevezető szavaiban kitér a nemzetközi terrorizmus elleni harc sikereire, majd Irak leszerelésének a fontosságáról szól. Ezt követően kérdésekre válaszol. A tájékoztató helyi idő szerint este nyolc órakor, közép-európai idő szerint hajnali két órakor kezdődik, színhelye a Fehér Ház keleti szobája.

Bush legutóbb a Fehér Házban november 7-én - a jelenleg érvényben lévő Irak-ellenes BT-határozat meghozatalának előestéjén - tartott sajtóértekezletet, nem számítva azokat tájékoztatókat, amelyeket külföldi vendégei társaságában adott - jegyezte az AFP. A francia hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy a mostani fehér házi sajtóértekezletre akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok egy második határozatot is el akar fogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsával.

Mindenen lehet változtatni

A tervezet - amelyet Washington Londonnal és Madriddal együtt terjesztett be - már az erő alkalmazására is felhatalmazást ad Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének a lefegyverzésére. Fleischer szerint a határozattervezetben nincs semmi, amin ne lehetne változtatni. Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának a vezetője pénteken a BT előtt jelentést terjeszt be a fegyverzetellenőrök iraki küldetéséről.  • Hírek
  • Árfolyam