Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Oszama bin Laden felhívása

2001.09.25. 08:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Az amerikai terrortámadások fő gyanúsítottja, Oszama bin Laden aláírásával érkezett levél egy arab televízióhoz. A szaúdi születésű milliárdos felhívásában harcra szólítja fel a pakisztániakat az amerikai "keresztes hadjárat" ellen. A levélben nincs szó a szeptember 11-i terrortámadásról.
Az arab al-Dzsazira televízió olvasta be hétfőn az Oszama bin Laden aláírásával ellátott levelet, amelyben a szerző harcba hívja a pakisztáni muzulmánokat az amerikai keresztes hadjárat ellen. A televízióállomás állítása szerint az arab nyelven írt levelet személyesen kézbesítettek az al-Dzsazira mellett más hírügynökségeknek is. A felhívásban nincs szó a szeptember 11-i terrorista merényletekről - adta hírül a CNN hírtelevízió. A feltételezetten Afganisztánban bújkáló terroristavezér korábban is többször használta fel szócsöveként ezt a televíziót.

Bin Laden: Haladunk a szent háború ösvényén

Bin Laden felhívásában közli: "Rendíthetetlenül haladunk a szent háború ösvényén a hősies és hűséges afgán néppel, Mohammed Omar molla vezetése alatt". Ezután felszólít minden pakisztáni muzulmánt, hogy kövessék a "szent háborúra" készülő afgán nép példáját, és tegyenek meg mindent annak megakadályozására, hogy amerikai csapatok Pakisztán felől behatolhassanak Afganisztán területére.

Az Afganisztánnal határos Pakisztán vezetése elméletileg biztosította támogatásáról az amerikaiakat, ám a múlt hét óta a lakosság körében egyre erősödik az ellenszenv a kormány Amerika-barát politikájával szemben. Az iszlám vezetők is ellenállásra szólították fel a pakisztániakat, akik közül több ezren tüntettek a nagyvárosok utcáin az amerikai zászlót és Bush elnököt ábrázoló babákat égetve.

Kitagadták Oszamát a családból

Néhány nappal az amerikai terrortámadások után rendkívüli családi gyűlést tartott Cannes-ban Oszama bin Laden három fivére - adta hírül a Népszabadság a Le Monde francia lapra hivatkozva. A szeptember 15-16-i megbeszélésen a szaúdi milliárdos 17 testvére közül az 54 éves Mohammed, az 51 esztendős svájci állampolgárságú Yislam és a 43 éves szaúdi Ibrahim vett részt. A testvérek a bin Laden család nevében hivatalosan is kitagadták Oszamát, akit 1994-ben már szaúdi állampolgárságától is megfosztottak.