Olivér
4 °C
8 °C

Oszama bin Laden meghalt tífuszban?

2006.09.23. 12:27
Oszama bin Laden augusztusban meghalt Pakisztán területén tífuszban, állította szombati számában egy francia regionális napilap szaúdi titkos szolgálati jelentésekre hivatkozva. Pakisztáni illetékesek egyelőre nem erősítették meg a hírt.

A L'Est Républicain című francia napilap teljes terjedelmében közölte a francia elhárítás (DGSE) bizalmas jelentését, amelyet csütörtökön küldtek el Jacques Chirac francia köztársasági elnöknek, Dominique de Villepin kormányfőnek, továbbá Nicolas Sarkozy belügyminiszternek és Michéle Alliot-Marie védelmi miniszternek. Ebből kiderül, hogy a szaúdi titkosszolgálat tájékoztatása szerint bebizonyosodott az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetőjének halála.

A jelentés beszámol arról, hogy Oszama bin Laden 2006. augusztus 23-án éppen Pakisztán területén tartózkodott, amikor súlyos tífuszrohamot kapott, amelytől részben megbénultak a lábai. Rejtőzködése, földrajzi elszigeteltsége miatt nem részesülhetett orvosi kezelésben. 2006. szeptember 4-én a szaúdi biztonsági szervek begyűjtötték az első információkat haláláról. A francia titkosszolgálat szerint a szaúdi kollégák további részletekre várnak, köztük a terroristavezér eltemetése pontos helyszínének meghatározására, hogy a hírt hivatalosan is bejelentsék. Ugyanakkor a DGSE eléggé megbízhatónak ítélte meg a szaúdi jelentést ahhoz, hogy erről tájékoztassa a legfőbb francia vezetőket.

A L'Est Républicain megjegyzi, hogy e hírt megelőzően az amerikai terrorista-ellenes szervek vezető több mint három éve nem kaptak hiteles információt Oszama bin Laden hollétéről és sorsáról. Utoljára az al-Kaida egyik vezetője, Valid Mohamed Ben Attas 2003. áprilisi letartóztatásakor derült ki, hogy a legfőbb vezető akkortájt az afganisztáni Hosztban tartózkodott. Az utóbbi hónapokban az amerikai kommandók elsősorban az afgán-pakisztáni határvidékre, a törzsi területekre koncentrálták keresésüket, de nem jártak eredménnyel.

Egy magát megnevezni nem kívánó pakisztáni kormánytisztviselő a francia lap értesülése kapcsán szombaton Iszlámábádban közölte: "Egyetlen kormány sem adott a pakisztáni hatóságoknak ilyen jellegű tájékoztatást, ami ilyen körülmények között normális dolog lenne."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?