Huba
19 °C
33 °C

Oszama bin Laden meghalt tífuszban?

2006.09.23. 12:27
Oszama bin Laden augusztusban meghalt Pakisztán területén tífuszban, állította szombati számában egy francia regionális napilap szaúdi titkos szolgálati jelentésekre hivatkozva. Pakisztáni illetékesek egyelőre nem erősítették meg a hírt.

A L'Est Républicain című francia napilap teljes terjedelmében közölte a francia elhárítás (DGSE) bizalmas jelentését, amelyet csütörtökön küldtek el Jacques Chirac francia köztársasági elnöknek, Dominique de Villepin kormányfőnek, továbbá Nicolas Sarkozy belügyminiszternek és Michéle Alliot-Marie védelmi miniszternek. Ebből kiderül, hogy a szaúdi titkosszolgálat tájékoztatása szerint bebizonyosodott az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetőjének halála.

A jelentés beszámol arról, hogy Oszama bin Laden 2006. augusztus 23-án éppen Pakisztán területén tartózkodott, amikor súlyos tífuszrohamot kapott, amelytől részben megbénultak a lábai. Rejtőzködése, földrajzi elszigeteltsége miatt nem részesülhetett orvosi kezelésben. 2006. szeptember 4-én a szaúdi biztonsági szervek begyűjtötték az első információkat haláláról. A francia titkosszolgálat szerint a szaúdi kollégák további részletekre várnak, köztük a terroristavezér eltemetése pontos helyszínének meghatározására, hogy a hírt hivatalosan is bejelentsék. Ugyanakkor a DGSE eléggé megbízhatónak ítélte meg a szaúdi jelentést ahhoz, hogy erről tájékoztassa a legfőbb francia vezetőket.

A L'Est Républicain megjegyzi, hogy e hírt megelőzően az amerikai terrorista-ellenes szervek vezető több mint három éve nem kaptak hiteles információt Oszama bin Laden hollétéről és sorsáról. Utoljára az al-Kaida egyik vezetője, Valid Mohamed Ben Attas 2003. áprilisi letartóztatásakor derült ki, hogy a legfőbb vezető akkortájt az afganisztáni Hosztban tartózkodott. Az utóbbi hónapokban az amerikai kommandók elsősorban az afgán-pakisztáni határvidékre, a törzsi területekre koncentrálták keresésüket, de nem jártak eredménnyel.

Egy magát megnevezni nem kívánó pakisztáni kormánytisztviselő a francia lap értesülése kapcsán szombaton Iszlámábádban közölte: "Egyetlen kormány sem adott a pakisztáni hatóságoknak ilyen jellegű tájékoztatást, ami ilyen körülmények között normális dolog lenne."