Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Amerikai veszteségek, hadifoglyok

2003.03.23. 22:10
Kapcsolódók (1)
A szöverségesek cáfolják, hogy hogy az irakiak lelőttek egy szövetséges gépet Bagdad fölött. Az amerikai hadsereg egységei behatoltak Násziríjába, a beszámolók szerint jelentősek az amerikai veszteségek. A város közelében az irakiak rajtaütöttek egy utánpótlást szállító amerikai konvojon. A CNN halott amerikai katonák és amerikai hadifoglyok képeit mutatta be.
Az iraki reguláris és félkatonai egységek vasárnap feltartóztatták a Bagdad felé előrenyomuló szövetséges erőket, veszteségeket okoztak soraikban és foglyokat is ejtettek a háború negyedik napján. Dél-Irakban a még fel nem számolt ellenállási fészkek továbbra is amerikai és brit erőket kötnek le.

Koalíciós katona égő olajkút előtt
Az előrenyomuló szövetségesek szemlátomást harapófogóba akarják fogni Bagdadot. A főváros felé törő erők nyugati ága a síiták szent városánál, az Eufrátesz mellett fekvő Nadzsafnál elakadt, ahol váratlan ellenállásba ütközött. Amerikai források szerint Szaddám Huszein iraki elnök elitalakulata, a Köztársasági Gárda egyik hadosztálya állja el a Bagdad felé vezető utat.

Iraki vezetők vasárnap is folyamatosan cáfolták az amerikai sikerekről szóló hadijelentéseket. Az iraki külügyminiszter azt állította, hogy még egyetlen iraki várost sem vettek be az amerikai-brit erők. Az amerikai-brit légierő rendszeresen bombázza Bagdadot és az ország legfontosabb városait, hogy megtörje a rezsim ellenállását.

Cáfolják a gép lelövését

A középső parancsnokság katari parancsnoki-vezetési központjában tartott sajtóértekezleten vasárnap este határozottan cáfolták, hogy az irakiak lelőttek volna egy szövetséges gépet Bagdad fölött. Korábban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt adra hírül, hogy Bagdadban az iraki erők elfogtak két pilótát a Tigris folyó partján, akik gépük lezuhanása miatt katapultáltak az iraki főváros felett. Az al-Dzsazíra szerint a két pilótát élve fogták el, de azt nem közölték, hogy amerikai vagy brit katonákról van-e szó. Amerikai és brit katonai tisztségviselők már korábban azt közölték, hogy nem tudnak lelőtt repülőgépről.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azonban vasárnap délután elismerte, hogy kapott jelentést elvesztett repülőgépről, és úgy hiszi, hogy több amerikai katona eltűnt. A brit királyi légierő (RAF) katari expedíciós parancsnoksága vasárnap kora este, többszöri ellenőrzés után közölte, hogy egyetlen repülőgépe sem hiányzik a kuvaiti-iraki határövezetben hajnalban eltűnt Tornadón kívül, melyet egy amerikai Patriot rakétaelhárító üteg lőtt le véletlenül vasárnap reggel az iraki-kuvaiti határon.

További csapatmozgások

Tizenkét, hadfelszerelésekkel megrakott amerikai hajó kezdte meg vasárnap az áthaladást a Szuezi-csatornán. Amerikai tisztségviselők szombaton közölték, hogy a Perzsa-öbölbe irányítják át a 4. gyalogos hadosztály felszerelésével megrakott, török partok előtt veszteglő 20 teherhajót. Védelmi szakértők szerint legkevesebb öt napig tart, amíg a hajók a Vörös-tengeren átkelve megérkeznek az öbölbe. A 4. gyalogos hadosztályt és más katonai egységeket - összesen 40 ezer vagy akár még több katonát - Texasból Kuvaitba vezénylik, ahol csatlakoznak az iraki inváziós erőkhöz.

Egy iraki kurd vezető szerint vasárnapra virradóra négy amerikai repülőgéppel Kurdisztánba érkeztek az amerikai különleges erők egységei az iraki északi front megnyitására várva. A gépek Szulejmanije város közelében lévő repülőtéren szálltak le. A különleges erők már jelen vannak a térségben hetek óta, de ez az első eset, hogy a kurdok által ismét használhatóvá tett repülőtér használatát bejelentik - jegyezte meg a francia hírügynökség. Egy másik kurd forrás szerint az amerikai egység 280 fős, és többségük Halabdzsa közelében foglalta el állásait. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a szíriai határ közelében lévő Ribia városánál szintén különleges amerikai deszantegységek csaptak össze iraki erőkkel.

Jelentős amerikai veszteségek

Halott amerikai katona az al-Dzsazirán
Az amerikaiakat váratlan ellentámadás érte Násziríjában is. Az irakiak reggel elvágták a várost átszelő főútvonalat, s ezzel kettészakították az éppen átvonuló amerikai hadosztályt. Helyszíni tudósítói jelentés és iraki közlés szerint jelentősek az amerikai veszteségek. Az amerikai haditengerészek behatolását Násziríjába az AFP helyszínen tartózkodó fotóriportere jelentette. A térségben egész délelőtt harcok voltak, helikopterek lőtték a várost és a nehéztüzérség is tűz alá vette Násziriját és környékét.

Az Irak déli részén lévő stratégiai fontosságú városban a reggeli órákban robbantak ki összecsapások, akkor az irakiaknak sikerült megfékezniük az amerikai előrenyomulást az Eufrátesz folyó fontos átkelőjénél. Az AFP fotóriportere szétlőtt iraki harckocsikat, lángban álló olajtartályt látott a városban. A francia hírügynökség beszámolt arról is, hogy a térség fölött átrepülő Cobra helikopterekről nem azonosított célpontokat lőttek. A súlyos véráldozatokkal járó harcok csaknem hat órán át tartottak, és az első nagyszabású utcai harcok voltak, amikor a védők nehézfegyverzetet is bevetettek a szövetségesek ellen. Iraki közlés szerint 25 amerikai és brit katona esett el a násziríjai harcokban.

John Abizaid altábornagy vasárnap este sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Násziríja közelében az irakiak rajtaütöttek egy utánpótlást szállító amerikai konvojon. A támadásban négy jármű megsemmisült, számos szövetséges katona megsebesült, 12 pedig eltűnt, adta hírül a BBC.

Elszánt ellenállás Umm-Kaszrban

A stratégiai fontosságú dél-iraki Umm-Kaszr kikötővárosban vasárnap még mindig folyt harcokról Brian Burridge légi marsall, a kivezényelt brit haderő főparancsnoka azt mondta: reguláris iraki erők és a bagdadi rezsim biztonsági szolgálatának katonái "kis csoportokban" még elszántan harcoltak, de "eljön az idő, amikor ráébrednek, hogy ennek nincs értelme".

Vasárnapi londoni értesülések szerint aznap még 120 iraki katona lehetett Umm-Kaszr falai mögött. A kikötővárosról a brit vezérkari főnök már pénteken bejelentette, hogy a szövetségesek elfoglalták. A londoni rádió később azt jelentette, hogy a harcok már elültek a városban, és a szövetségesek ellenőrzik a térséget. A brit légierő két Harrier típusú vadászgépe előzőleg két, egyenként ezer kilogrammos bombát dobott az iraki ellenállási gócokra.

Hadifoglyok

Egy amerikai hadifogoly az al-Dzsazira televízióban
A CNN vasárnap bemutatta azokat a felvételeket, melyeken öt amerikai fogoly - köztük egy fekete nő - és több halott amerikai katona látható. A képeket az al-Dzsazíra műholdas televízió vette át az iraki tévétől. A foglyok a felvételen közlik nevüket, egységük nevét és számukat.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke emiatt a hadifoglyok jogállásáról szóló genfi egyezmény megsértésével vádolta Bagdadot. Rumsfeld a CBS-nek nyilatkozva a hadifoglyok jogállására vonatkozó genfi konvenció megsértésének nevezte a foglyokról az al-Dzsazíra által sugárzott képeket. A miniszter utalt rá, hogy a hadifoglyokat nem fényképezhetik és nem faggathatják a sajtó képviselői.

Az iraki fél egyébként korábban közölte: a fogságukba esett amerikaiakat nem hadifoglyokként, hanem háborús bűnösökként kezelik.

"Lassan, de biztosan"

A The Washington Post vasárnapi értesülése szerint egy orosz cég olyan elektronikus műszereket szállított Bagdadnak, amelyek támadó amerikai vadászgépek, bombázók megtévesztésére használhatók. Két másik cég irányított harckocsi-elhárító rakétákat, illetve éjszakai látókészülékek ezreit adta el Iraknak az ENSZ-szankciók megsértésével.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter a török csapatmozgásokkal kapcsolatos ellentmondó hírekről a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy semmiféle olyan hírszerzési értesülést nem kapott, amely alátámasztaná a török hadsereg észak-iraki behatolását. Török hivatalos részről is cáfolják az erről szóló híreket, ha mégis az ellenkezője bizonyulna be, az nem lenne szerencsés, fogalmazott a védelmi miniszter.

George Bush amerikai elnök figyelmeztette Bagdadot, hogy háborús bűnösként fogják felelősségre vonni azokat, akik rosszul bánnak az amerikai foglyokkal. Az elnök Camp Davidből Washingtonba visszatérve nyilatkozott a sajtónak. Kijelentette: elvárja, hogy a foglyokkal ugyanolyan emberségesen bánjanak, mint az amerikaiak az iraki foglyokkal. Az elnök közölte, hogy az eddigi jó eredmények ellenére a kemény harcoknak még csak az elején járnak. "Lassan, de biztosan elérjük céljainkat" - mondta. Úgy vélte, Szadám Huszein kezdi elveszteni az ellenőrzést Irak fölött.