Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Oszama bin Laden él és irányít

2005.12.07. 11:50
Internetes videoüzenetben fordult a világ muzulmánjaihoz Ajmán az-Zavahíri, az al-Kaida második számú vezetője. Megnyugtatta híveit, hogy bin Laden életben van és még mindig ő irányítja a dzsihádot.

Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője életben van, és ő irányítja a Nyugat elleni szent háborút, üzente szerdán Ajmán az-Zavahíri, a szervezet második számú vezetője.

A Dubajban közzétett internetes videoüzenetben Zavahíri a világ muzulmánjaihoz fordult azt hangoztatva, hogy az al-Kaida a Nyugat elleni dzsihád, azaz szent háború fő tartóoszlopa. A szent háborút pedig Oszama bin Laden irányítja.

Zavahíri igyekezett megörvendeztetni a muzulmánokat azzal is, hogy az al-Kaida - mint fogalmazott - terjed, bővül, erősödik és immár valóságos "népi mozgalommá vált". Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseinek "új keresztes háborúja" kudarcra van ítélve, amelyre az afganisztáni és iraki amerikai veszteségek szolgálnak bizonyítékul.

Könyörögnek az amerikaiak?

Irakkal kapcsolatban az al-Kaida második embere hiteltelennek nevezte a januárban tartott parlamenti választásokat, mert azon a lakosságnak csak a fele vett részt. A jelenlegi bagdadi kormánnyal kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy azért könyörögnek az amerikaiaknak, hogy maradjanak, mert tudják, amint ők távoznak Irakból, nekik végük van.

Zavahíri egyúttal felszólította a muzulmán harcosokat, hogy támadják meg országaik olajkútjait, mivel "azok bevételeinek zöme az iszlám ellenségeinek jut, a maradékot pedig az országokban uralkodó tolvajok kaparintják meg."

A felvételből nem derült ki, hogy a fehér ruhát és fekete turbánt viselő Zavahírivel hol és mikor készült az interjú, a képen nem látszó riporter viszont azt mondta, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások negyedik évfordulója alkalmából beszélgettek. Feltételezések szerint Oszama bin Laden és Ajmán az-Zavahíri valahol az afgán-pakisztáni határvidék hegyeiben rejtőzködik az Afganisztán elleni 2001 őszi amerikai invázió óta.

Legutóbb idén júniusban volt látható Zavahíri az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban. Az akkori videón leszólta az Egyesült Államok közel-keleti reformterveit, és támadta a Nyugat-barát egyiptomi, pakisztáni és szaúd-arábiai kormányt.