Huba
17 °C
33 °C

Garantáltan süt majd a nap a moszkvai díszszemlén

2008.04.09. 12:50
Nem árnyékolják be gomolyfelhők a május 9-i moszkvai katonai díszszemlét. Az orosz főváros önkormányzatának a lakásgazdálkodási és jóléti osztálya a légierőt bízta meg a felhőtlenítéssel.

A győzelem napján, május 9-én rendezendő díszszemle idején Moszkvában bizonyosan sütni fog a nap: a moszkvai önkormányzat egymillió rubelt különített el a felhők eloszlatására. A felhőoszlatás ügyét a lakásgazdálkodási és jóléti osztályra bízták. Az osztály munkatársai az orosz légierőnél rendelik meg a feladatot.

Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy a jó idő előállítására ma már ökológiailag tiszta, egyáltalán nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget, vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak. Ezek nagy magasságban kiszórva kicsapják a felhőkből a nedvességet, vagyis tulajdonképpen esőcsinálásról van szó.

Éppen ezért a repülőgépekről Moszkva határától mintegy 100 kilométerre oszlatják a felhőket, ami azt jelenti, hogy a főváros környéke is napfényben fürödhet aznap.

A jó idő előállítása nem újdonság Moszkvában: a győzelem napja mellett az első szeptemberi hétvégén tartott város napját is napsütésben szokás ünnepelni.