Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Garantáltan süt majd a nap a moszkvai díszszemlén

2008.04.09. 12:50
Nem árnyékolják be gomolyfelhők a május 9-i moszkvai katonai díszszemlét. Az orosz főváros önkormányzatának a lakásgazdálkodási és jóléti osztálya a légierőt bízta meg a felhőtlenítéssel.

A győzelem napján, május 9-én rendezendő díszszemle idején Moszkvában bizonyosan sütni fog a nap: a moszkvai önkormányzat egymillió rubelt különített el a felhők eloszlatására. A felhőoszlatás ügyét a lakásgazdálkodási és jóléti osztályra bízták. Az osztály munkatársai az orosz légierőnél rendelik meg a feladatot.

Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy a jó idő előállítására ma már ökológiailag tiszta, egyáltalán nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget, vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak. Ezek nagy magasságban kiszórva kicsapják a felhőkből a nedvességet, vagyis tulajdonképpen esőcsinálásról van szó.

Éppen ezért a repülőgépekről Moszkva határától mintegy 100 kilométerre oszlatják a felhőket, ami azt jelenti, hogy a főváros környéke is napfényben fürödhet aznap.

A jó idő előállítása nem újdonság Moszkvában: a győzelem napja mellett az első szeptemberi hétvégén tartott város napját is napsütésben szokás ünnepelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?