Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A reform ellen sztrájkolnak az osztrák orvosok

2008.05.21. 18:05
Az egészségügyi reform tervezete elleni tiltakozásul sztrájkot hirdetett az osztrák orvosi kamara. Június 16-18. között, azaz a labdarúgó Európa-bajnokság derekán országszerte zárva maradnának a rendelőintézetek.

A testület értésre adta, hogy amennyiben a kormány nem tesz eleget a követelésének, további "munkabeszüntetések" várhatók. Az akciót az egészségbiztosítási pénztárakkal szerződéses viszonyban álló általános orvosok hirdették meg. Döntésükkel a szak- és kórházi orvosok nagy része is elvi egyetértését fejezte ki.

A kormány közölte, hogy nem hagyja magát fenyegetésekkel megzsarolni. A reform tervét még nem is öntötték végső formába, szakértők most értékelik az elképzeléseket. Alfred Gusenbauer kancellár (SPÖ) és helyettese, Wilhelm Molterer (ÖVP) kijelentette, hogy a reformcsomag sarokpontjaiból nem engednek.

A szövetségi kormány május közepén nagyrészt azt a tervezetet hagyta jóvá, amelyet a munkaadók és a szakszervezetek dolgoztak ki az egészségügyi rendszer átalakítására. Az intézkedések zöme 2010-ben lépne érvénybe.

A reformcsomag értelmében a megtakarítások évről évre növekednek majd, és 2012-re elérik az évi 600 millió eurót. A csökkentések javarésze az orvosi költségek-honoráriumok és a gyógyszerkiadások terhére valósul meg.

A tervezet az orvosi honorok újraszabályozása mellett a kezelési szükségletekhez igazítja az orvosok foglalkoztatását, és lehetővé teszi a be nem töltött állások utólagos felszámolását. Ha a területileg illetékes betegkasszának (egészségpénztárnak) nem sikerül kollektív megállapodásra jutnia az orvosi kamarával, jogában áll egyéni szerződések megkötése is az orvosokkal (a kamarának kiváltképp ez ellen van kifogása).

A szerződéses orvosok a jövőben kötelesek lesznek nyugtát adni a kezelésről. Az egészségbiztosító pénztárak a jövőben felmondhatják a szerződést azokkal az orvosokkal, akik nem tudnak eleget tenni bizonyos minőségi előírásoknak.

A gyógyszerkiadások visszafogására az orvos csak a szükségesnek vélt hatóanyagot jelzi a vényen, a konkrét orvosság kiadásáról maga a gyógyszerész dönt. A kamara szerint ez egyrészt visszavetné a kezelések hatékonyságát, másrész az orvosok és a páciensek közötti bizalmas viszony elsatnyulásához is vezethetne.

Ha a kamara valóban beváltja fenyegetését, akkor a rendelők pont a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság derekán zárnak be három napra.