Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kormányválság Ausztriában

2002.09.09. 11:41
Az osztrák szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Susanne Riess-Passer lemondásával koalíciós válság alakult ki Ausztriában. Az elnökasszony, aki egyben kancellárhelyettes is, vasárnap este mindkét tisztségéről lemondott.
A lemondás oka az az FPÖ-n belüli pártharc, amit a korábbi pártelnök, a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Jörg Haider robbantott ki. A karinthiai tartományfőnök valószínűleg megelégelte az utóbbi időszakban tapasztalható háttérbe szorulását, és minden áron vissza akar kerülni az élvonalba. Haidernek, aki nemzetközi nyomásra nem vállalt szerepet a sokáig kiközösítettként kezelt néppárti - szabadságpárti koalícióban, ez év februárjában a koalíciós tanácsban betöltött pozíciójáról is le kellett mondania, miután baráti látogatást tett Szaddam Husszeinnél.

Susanne Riess-Passer
A párton belül kirobbantott vita ürügyéül az az adócsökkentési terv szolgált, aminek bevezetését a koalíció eredetileg 2003-ra tervezte, de az árvízi károk miatt 2004-re halasztotta. Haider minden áron a terv szerinti bevezetés mellett kardoskodott, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a koalíciónak felelősséggel tartozó Riess-Passert. A helyzet odáig fajult, hogy vasárnap Riess-Passer két párttársával, a pénzügyminiszter Karl-Heinz Grasserel és a frakcióvezető Peter Westenthalerel együtt lemondott összes tisztségéről.

Előrehozott választások?

A korábban a koalíció fenntartása mellett kiálló néppárti elnök és kancellár Wolfgang Schüssel ma tárgyal Thomas Klestil államelnökkel a választások esetleges előrehozásáról. A törvények szerint Klestilnek a koalíció lemondását követő 100 napon belül kellene kiírnia a referendumot, így az a jelenlegi helyzetben november közepére várható. Felmérések szerint egy mostani választás az ellenzéknek kedvezne, így tiszavirág életűnek bizonyulna az osztrák politikai fordulat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!