Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányválság Ausztriában

2002.09.09. 11:41
Az osztrák szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Susanne Riess-Passer lemondásával koalíciós válság alakult ki Ausztriában. Az elnökasszony, aki egyben kancellárhelyettes is, vasárnap este mindkét tisztségéről lemondott.
A lemondás oka az az FPÖ-n belüli pártharc, amit a korábbi pártelnök, a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Jörg Haider robbantott ki. A karinthiai tartományfőnök valószínűleg megelégelte az utóbbi időszakban tapasztalható háttérbe szorulását, és minden áron vissza akar kerülni az élvonalba. Haidernek, aki nemzetközi nyomásra nem vállalt szerepet a sokáig kiközösítettként kezelt néppárti - szabadságpárti koalícióban, ez év februárjában a koalíciós tanácsban betöltött pozíciójáról is le kellett mondania, miután baráti látogatást tett Szaddam Husszeinnél.

Susanne Riess-Passer
A párton belül kirobbantott vita ürügyéül az az adócsökkentési terv szolgált, aminek bevezetését a koalíció eredetileg 2003-ra tervezte, de az árvízi károk miatt 2004-re halasztotta. Haider minden áron a terv szerinti bevezetés mellett kardoskodott, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a koalíciónak felelősséggel tartozó Riess-Passert. A helyzet odáig fajult, hogy vasárnap Riess-Passer két párttársával, a pénzügyminiszter Karl-Heinz Grasserel és a frakcióvezető Peter Westenthalerel együtt lemondott összes tisztségéről.

Előrehozott választások?

A korábban a koalíció fenntartása mellett kiálló néppárti elnök és kancellár Wolfgang Schüssel ma tárgyal Thomas Klestil államelnökkel a választások esetleges előrehozásáról. A törvények szerint Klestilnek a koalíció lemondását követő 100 napon belül kellene kiírnia a referendumot, így az a jelenlegi helyzetben november közepére várható. Felmérések szerint egy mostani választás az ellenzéknek kedvezne, így tiszavirág életűnek bizonyulna az osztrák politikai fordulat.