Gyárfás
16 °C
29 °C

Az osztrákok nem tárgyalnak az emberrablókkal

2008.03.14. 12:54
A Tunéziában elrabolt osztrák állampolgárok azonnali elengedésére szólította fel a túszejtőket Alfred Gusenbauer osztrák kancellár. A politikus pénteken Brüsszelben, az Európai Unió vezetőinek csúcsértékezletére érkezve nyilatkozott az újságíróknak.

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár pénteken Brüsszelben azt mondta, hogy nem hajlandóak tárgyalni a túszejtőkkel. Ezenkívül az osztrák kancellár azt nyilatkozta, hogy az ügyben az uniós tagállamok segítségét fogják kérni.

Egy önmagát az al-Kaida észak-afrikai ágának nevező szervezet szóvivője hétfőn jelentette be, hogy február 22.-én elraboltak egy osztrák párt. A szóvivő egyúttal arra figyelmeztette a nyugati turistákat, hogy a tunéziai hatóságok nem fogják tudni megvédeni őket, "a mudzsahedin mozgalom karja ugyanis mindenhová elér az észak-afrikai országban". Állítása szerint a nyugati utazókat azért büntetik, mert országaik támogatják az izraeli katonai csapásokat Gázában.

Tunézia budapesti nagykövetségének a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint egyébként semmilyen adat nincs arra, hogy az észak-afrikai ország területéről rabolták volna el a két osztrák állampolgárt. A külképviselet tájékoztatása szerint az osztrákok Olaszországból hajóval érkeztek Tunéziába, hogy aztán szaharai kirándulásra induljanak.

Az osztrák media szerint az 51 éves Wolfgang Ebnert és a 44 éves Andrea Kloibert rabolták el. Csütörtökön a bécsi külügyminisztérium megerősítette: a párért cserébe a túszejtők ultimátumukban azt követelik, hogy több, Tunéziában és Algériában börtönbe zárt foglyot engedjenek szabadon. Az ultimátum egyébként vasárnap éjfélig tart.

Az ügy kapcsán a magyar külügyminisztérium javasolta, hogy "a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit".