Piroska
-2 °C
5 °C

Osztrák-izraeli focidiplomácia - FPÖ-s politikusnővel

2001.10.28. 11:53
A szombati, Tel-Avivban játszott osztrák-izraeli labdarúgó világbajnoki selejtező ürügyén első ízben látogatott osztrák kormánytag hivatalosan Izraelbe a szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tavalyi hatalomra kerülése óta. A Haider-párti Susanne Riess-Passer alkancellár sportminiszterként érkezett a mérkőzésre, ám az izraeli külügy hangsúlyozta: magánemberként kezelik az FPÖ jelenlegi első emberét.
Némi zavar keletkezett a szombati Izrael-Ausztria világbajnoki selejtező alatt a tel-avivi stadion díszpáholyában: a zűrt azonban nem a nagy tét, hanem egy osztrák politikus jelenléte okozta. A helyszínen követte figyelemmel ugyanis a csoportból való továbbjutásról döntő találkozót a bécsi kormány alkancellárja, Susanne Ries-Passer. A bonyodalom abból adódott, hogy az izraeli kabinet jelenlevő tagjai igenis szívesen váltottak szót a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, a külügyminisztérium azonban óva intette őket ettől.

Haragszomrád a bécsi kormányváltás óta

A szombati mérkőzésre elutazó Riess-Passer ugyan közölte: sportminiszteri minőségében kíséri el a csapatot, Izraelben viszont hangsúlyozottan magánemberként fogadták. Politikai kapcsolatfelvételre tehát nem kerülhetett sor.

Mégpedig azért, mert a Jörg Haider fémjelezte - és sokak által antiszemitának, kirekesztőnek tartott - FPÖ tavalyi kormányra kerülésekor a zsidó állam visszahívta a nagykövetét Ausztriából, s azóta ügyvivői szinten képviselteti magát Bécsben. Áttörés azonban azóta sem történt a két ország kapcsolataiban.

Titkos találkozók már voltak

Pedig a botránykőnek tekintett Haider-párt is megtesz mindent ennek érdekében. Maga Haider is fel akarta keresni a közel-keleti országot. Ennek előkészítése Peter Sichrovskyra, az FPÖ hangsúlyozottan zsidó származású főtitkárára hárult, akinek azonban a helyszínen alig-alig sikerült - viszonylag jelentéktelen - politikusokkal kapcsolatba lépni.

A két kormány sem tartja elképzelhetetlennek a kapcsolatfelvételt. Tavaly karácsonykor kiszivárgott, hogy éppen az FPÖ-höz tartozó Herbert Scheibner osztrák védelmi miniszter közvetített Izrael és Szíria között a Hezbollah által fogvatartott izraeli katonák kiszabadítására. Az osztrák politikus előbb nagy titokban felkereste izraeli kollégáját, aki aztán decemberben ugyanolyan titokban járt Bécsben.

Drámai összecsapás - a pályán

A szombati találkozó a diplomácia szempontjából talán az osztrák politikus számára volt kudarc, a pályán azonban az izraeliek könyvelhettek el egyértelmű fiaskót. A vendéglátók számára drámai módon alakuló mérkőzésen a tizennégy játékosát nélkülöző osztrák nemzeti tizenegy az utolsó pillanatban egyenlített. Ez azt jelenti, hogy a sógorok játszhatnak pótselejtezőt Törökországgal a jövő évi vb-részvételért.