Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A holland külügyminiszter a NATO új főtitkára

2003.09.22. 16:39
Kanadai riválisát megelőzve Jaap de Hoof Scheffer lett a NATO új főtitkára. A kereszténydemokrata politikus elsősorban modernizálni szeretné a szövetséget.
Megválasztották a NATO új főtitkárát. Sir George Robertson utódja Jaap de Hoof Scheffer holland külügyminiszter lesz - jelentette a BBC. Az új főtitkár decemberben veszi át a szövetség vezetését. A kereszténydemokrata politikus célja a NATO modernizálása.

Scheffer 1986-ban kezdte meg diplomatakarrierjét. A kétgyerekes családapa egy időben a holland légierő tartalékos tisztje volt. Ő a harmadik holland a NATO élén. Fred van Staden, a hágai Clingendael Stratégiai Kutatóintézet igazgatója szerint a "túlzottan is tehetséges szakember" jo mediátor, segíthet javítani az Egyesült Államok és a NATO háborút ellenző tagjainak kapcsolatát.

Scheffer, a megbízható diplomata

Jaap de Hoof Scheffer
fotó: EPA
Az 55 éves Jaap De Hoop Schefferrel a 19 NATO-ország talán legfelkészültebb diplomatája került az 1949-ben alakult atlanti szövetség gépezetének élére.

Egész pályafutását a külügyek területén futotta be, dolgozott hazája brüsszeli NATO-misszióján és négy ízben volt a külügyminisztérium főtitkára, azaz a miniszter után legfontosabb embere. Kiválasztása a NATO-ban szokásos egyhangú döntéssel történt és órákkal a hír felröppenése után siettek kifejezni jókívánságaikat a tagországok. Elsők között a szomszédos Belgium kormányfője, de külön külügy- és védelmi minisztere is, akik kiemelték, mennyire örülnek annak, hogy egy Benelux-országból való személyiség lett az új főtitkár.

A NATO és az iraki háború

Kovács is üdvözölte Scheffert
"Személyében egy atlanti elkötelezettségű európai politikus került a főtitkári székbe, megválasztása elismerése sikeres külügyminiszteri tevékenységének, valamint a kiegyensúlyozott holland álláspontnak, amely hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban időnként kiéleződött és feszültségekkel terhes transzatlanti kapcsolatokban nem következett be törés" - hangsúlyozta Kovács László, aki telefonon gratulált Jaap De Hoop Scheffernek a kinevezéshez.

A magyar külügyi vezető kiemelte: a magyar kormány támogatni fogja Jaap De Hoop Scheffert abban, hogy vigye sikerre a NATO további átalakítását, az új kihívásokhoz történő alkalmazkodást, az új képességek kialakítását, a bővítés folytatását, illetve az új partneri kapcsolatok kiépítését.

Pedig a két szomszédos és hasonló adottságú ország között meglepően sok különbség van a belpolitikától kezdve a gazdaság kezelésén át a külpolitikáig. A NATO az elmúlt 12 hónapban félévszázados fennállásának talán legsúlyosabb traumáját élte át az iraki kérdésben támadt mély meghasonlással, hiszen Franciaország, Németország és Belgium heteken át nem volt hajlandó még egy olyan határozatot sem támogatni, amellyel a szövetség csupán egyik tagjának, Törökországnak a kérését teljesítette volna, amit az az iraki konfliktus veszélyére hivatkozva kért.

Hollandia nem csatlakozott ehhez a tömbhöz, s mindvégig az amerikai katonai megoldás csendes, de határozott híve volt. Ezzel a magatartásával, amelynek kialakításában Scheffer nyilván nagy szerepet játszott, Hollandia döntő adut szerzett magának a főtitkári tisztség elnyeréséhez.

Hollandia a NATO egyik főszereplője

A főtitkár kiválasztása ugyanis minden esetben elsődlegesen a szövetséges országok közti válogatással, egyeztetéssel kezdődik - utána következik a személyiségek mérlegelése. Hollandia a hidegháborús évtizedek alatt és azóta is a nyugati szövetség főáramában volt. Nem véletlen tehát, hogy a 16 milliós lélekszámú, katonailag nem jelentős országból már harmadszor választanak főtitkárt, s közülük a második, a korábbi mezőgazdasági miniszter Joseph Luns 14 évig állt a szervezet élén, s nemcsak a NATO leghosszabb megbízatású, hanem talán legtöbbre becsült első embere is volt.

Az ország lépést tartott a hidegháború elmúltával a NATO szerepváltásával is. A szövetség minden nemzetközi békefenntartó hadműveletében részt vett, Afganisztánban néhány hónapra még a stabilizáció erők vezetését is ellátta.

Scheffer megválasztásának története

Mivel a főtitkárt hagyományosan az európai tagországokból választják ki, már korábban tisztázódott, hogy a nagy országok most nem kerülhetnek sorra, elvégre az utóbbi időben Lord Robertson brit, előtte Javier Solana spanyol, Manfred Wörner német volt, francia politikus pedig szóba sem kerülhet, hiszen az ország a NATO-ban a félig kívülálló furcsa szerepét játssza. A három új tagországnak is korai lett volna még a főtitkári tisztség, Aleksander Kwasniewski lengyel elnök körül alaptalan volt a találgatás, valószínűleg ő maga is inkább csak az esetleges pályázása hatását kívánta lemérni.

#alt#
Jaap de Hoof Scheffer és sir George Robertson
fotó: EPA

A déli országok közül szóba került egy olasz - De Martino védelmi miniszter - és egy portugál - Antonio Vitorino, korábban védelmi miniszter, jelenleg az Európai Bizottság tagja -, ő viszont szocialista, s kissé furcsa lett volna három szociáldemokrata főtitkár egymás után, miközben Európában évek óta a jobboldal került fölénybe - és mellesleg a legtöbb szociáldemokrata párt hangosan ellenezte az iraki katonai beavatkozást is.

Az észak-európaiak látszottak a legjobb kompromisszumos megoldásnak, a válogatás nyilván azért tartott elég sokáig, mert egyik szóba került jelölt sem volt elég meggyőző. Sem a fiatal norvég védelmi miniszter, Kristin Krohn Devold, sem a volt dán kormányfő, a szociáldemokrata Rasmussen. Így futott be a szintén északinak tekinthető Hollandia külügyminisztere, aki utolsóként jelent ugyan meg a színen, de akit kollégái egyöntetűen sokra becsülnek.

Scheffernek nehéz lesz a megrendült Szövetséggel-

Az iraki kötélhúzás megpróbáltatásai után Scheffernek szüksége lesz minden diplomáciai tapasztalatára, hogy segítsen behegeszteni az akkor kapott sebeket, s egyengesse a szövetség útját feltehetőleg egy teljesebb iraki szerepvállalás felé, ami kicsiben már megkezdődött a középső szektorért felelős Lengyelország külső támogatásával.

A visszavonuló George Robertson a Cable & Wireless brit telekomcég vezérigazgató-helyettese lesz.

NATO-főtitkárok Scheffer előtt
1952-1957: Hastings Lionel Ismay (Nagy-Britannia)
1957-1961: Paul Henri Spaak (Belgium)
1961-1964: Dirk Uipko Stikker (Hollandia)
1964-1971: Manlio Giovanni Brosio (Olaszország)
1971-1984: Joseph Luns (Hollandia)
1984-1988: Peter Carrington (Nagy-Britannia)
1988-1994: Manfred Wörner (Németország)
1994-1995: Willy Claes (Belgium)
1995-1999: Javier Solana (Spanyolország)
1999-2003: George Robertson (Nagy-Britannia)