Gusztáv
3 °C
7 °C

Meg kell erősíteni az afganisztáni NATO-alakulatokat

2006.09.11. 12:16
Politikai döntésre várnak a NATO vezérkari főnökei az afganisztáni csapatok megerősítéséhez. Az ország déli részén súlyos harcok dúlnak, a tagországok azonban csak 85 százalékban teljesítették csapatküldési felajánlásaikat.

Hétfőn dönthetnek az afganisztáni NATO-csapatok megerősítéséről a katonai szövetség nagykövetei. A NATO katonai tanácsának hétvégi ülésén egyetértés alakult ki a csapaterősítés kérdésében, hiszen a jelenlévők egyetértettek a NATO vezetésének helyzetértékelésével.

Kevesebbet küldtek, mint ígértek

A vezérkari főnökök szombaton zárult tanácskozásán az elnöklő kanadai tábornok, Ray Henault katonai értelemben kielégítőnek értékelte az Afganisztán nyugati és északi részén kialakult helyzetet - itt nincsenek harcok -, de aggasztónak az ország déli részén történteket, ahol az öt év után erőre kapó tálibok folyamatos támadásokkal zaklatják a NATO dőként brit és kanadai alakulatait.

A NATO katonai tervezői 2000-2500 fős erősítést tartanak szükségesnek. Henault tábornok szerint a katonák ugyan egyetértenek ezzel, de az erősítés küldése politikai kérdés, ami a nagykövetek hétfői tanácskozásán dőlhet el. A NATO nagykövetei a múlt héten még elutasították a haderő megerősítését.

A tagállamok átlagosan csak 85 százalékban tettek eleget előzetes fölajánlásaiknak, a katonai szövetség vezetői csak az eredeti fölajánlások teljesítését kérték számon akkor, amikor múlt csütörtökön közölték, hogy további 2000-2500 katonára, helikopterekre és szállító repülőgépekre lenne szükség Dél-Afganisztánban, tette hozzá.

Súlyos harcok

Az afganisztáni NATO-erők hétfőn jelentették, hogy légi- és tüzérségi támadásaikban megöltek további 92 tálib harcost, amivel mintegy 500-ra nőtt a tálib áldozatok száma az észak-atlanti szövetség legutóbbi 10 napos offenzívájában. A szóban forgó 92 harcos abban az ellentámadásban halt meg, amelyet vasárnap intéztek a NATO-erők ellen Kandahár tartományban. Ezek az áldozatok nem azonosak azzal a 94 tálibbal, akinek haláláról ugyanaznap tettek jelentést ugyancsak Kandahárból - olvasható a NATO közleményében.

Független forrás egyelőre nem erősítette meg a szeptember 2-án elindított Medúza-hadművelet áldozatainak számát. A tálibok szóvivője tagadja, hogy ilyen nagy számban veszítettek volna embereket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!