Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meg kell erősíteni az afganisztáni NATO-alakulatokat

2006.09.11. 12:16
Politikai döntésre várnak a NATO vezérkari főnökei az afganisztáni csapatok megerősítéséhez. Az ország déli részén súlyos harcok dúlnak, a tagországok azonban csak 85 százalékban teljesítették csapatküldési felajánlásaikat.

Hétfőn dönthetnek az afganisztáni NATO-csapatok megerősítéséről a katonai szövetség nagykövetei. A NATO katonai tanácsának hétvégi ülésén egyetértés alakult ki a csapaterősítés kérdésében, hiszen a jelenlévők egyetértettek a NATO vezetésének helyzetértékelésével.

Kevesebbet küldtek, mint ígértek

A vezérkari főnökök szombaton zárult tanácskozásán az elnöklő kanadai tábornok, Ray Henault katonai értelemben kielégítőnek értékelte az Afganisztán nyugati és északi részén kialakult helyzetet - itt nincsenek harcok -, de aggasztónak az ország déli részén történteket, ahol az öt év után erőre kapó tálibok folyamatos támadásokkal zaklatják a NATO dőként brit és kanadai alakulatait.

A NATO katonai tervezői 2000-2500 fős erősítést tartanak szükségesnek. Henault tábornok szerint a katonák ugyan egyetértenek ezzel, de az erősítés küldése politikai kérdés, ami a nagykövetek hétfői tanácskozásán dőlhet el. A NATO nagykövetei a múlt héten még elutasították a haderő megerősítését.

A tagállamok átlagosan csak 85 százalékban tettek eleget előzetes fölajánlásaiknak, a katonai szövetség vezetői csak az eredeti fölajánlások teljesítését kérték számon akkor, amikor múlt csütörtökön közölték, hogy további 2000-2500 katonára, helikopterekre és szállító repülőgépekre lenne szükség Dél-Afganisztánban, tette hozzá.

Súlyos harcok

Az afganisztáni NATO-erők hétfőn jelentették, hogy légi- és tüzérségi támadásaikban megöltek további 92 tálib harcost, amivel mintegy 500-ra nőtt a tálib áldozatok száma az észak-atlanti szövetség legutóbbi 10 napos offenzívájában. A szóban forgó 92 harcos abban az ellentámadásban halt meg, amelyet vasárnap intéztek a NATO-erők ellen Kandahár tartományban. Ezek az áldozatok nem azonosak azzal a 94 tálibbal, akinek haláláról ugyanaznap tettek jelentést ugyancsak Kandahárból - olvasható a NATO közleményében.

Független forrás egyelőre nem erősítette meg a szeptember 2-án elindított Medúza-hadművelet áldozatainak számát. A tálibok szóvivője tagadja, hogy ilyen nagy számban veszítettek volna embereket.