Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Öt letartóztatott izzad az FBI-nyomozók markában

2001.09.19. 22:03
Az Egyesült Államokban 75 embert tartóztattak le a múlt heti terrortámadások miatt. A nyomozó hatóságok öt olyan személyre fordítanak különös figyelmet, akik ismerhették a merényletek elkövetőit vagy tudhattak az akciók előkészületeiről.
Az öt letartóztatott arab férfira keserű napok várnak. Az FBI ugyanis úgy véli, közvetve közük lehetett a szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadásokhoz.

Muszáviról két éve tudnak a franciák

A 33 éves francia-algériai származású Habib Zakaria Muszávit az amerikai bevándorlásügyi hatóságok idén augusztus 7-én Minnesota államban hamis iratok birtoklása miatt már kihallgatták. A The Washington Post szerint azután vették őrizetbe, hogy megpróbált egy pilótakurzusra beiratkozni, bár ismeretei igen hiányosak voltak ezen a téren. A francia elhárítás 1999 óta nyilvántartást vezet róla.

Ajjúb Ali Hán eltérítette volna a Newarkba tartó járatot

Az 51 éves, ismeretlen állampolgárságú férfit szeptember 12-én vették őrizetbe Texas államban egy vonaton. Ajjúb Ali Hánnál - rendőrségi források szerint - 5000 dollár készpénzt, hajfestéket és ahhoz hasonló késeket találtak, amelyeket a gépeltérítők is használtak. A merénylet napján felszállt egy Newarkba tartó repülőgépre, amely a repülőtér-lezárások miatt St. Louis-ban szállt le. A hatóságok gyanítják, hogy el akarta téríteni a járatot. Mohammed Dzsavid Azmat - a 47 éves, szintén ismeretlen nemzetiségű férfit Ali Hánnal együtt vették őrizetbe és ugyanazzal gyanúsítják.

al-Hazmiból már van egy az FBI listáján

Al-Bader al-Hazmi 34 éves szaúdi röntgenszakorvost, a texasi egyetem egyik intézetének munkatársát az USA Today című napilap szerint azzal gyanúsítják, hogy a merénylők legalább egyik csoportjának pénzügyi és műszaki segítséget nyújtott. Az orvos családneve megegyezik az egyik gépeltérítő családnevével.

Egy ötödik, a közvélemény számára ismeretlen gyanúsítottat a hatóságok jelenleg kihallgatásnak vetnek alá, hogy kiderítsék: tud-e fontos adatokkal szolgálni a merényletek értelmi szerzőiről. Az Orlando Sentinel című lap úgy tudja, hogy a gyanúsított egy floridai illetőségű üzletember.